Augustvinnare 2021

Juryn har talat. Årets vinnare av Svenska förläggareföreningens litteraturpris är Eufori, Dolda gudar och Nattkorpen.

Under måndagskvällen 22 november 2021 korades årets Augustprisvinnare.

Barn- och ungdomslitteratur

I barn och ungdomsklassen vann Johan Rundbergs Nattkorpen, en berättelse om en flicka som vuxit upp på barnhem och hjälper polisen att lösa brott.

Motiveringen lyder:

"Johan Rundbergs historiska spänningsroman Nattkorpen, i serien om deckarduon Månvind och Hoff, förflyttar läsaren till ett stinkande, sjaskigt Stockholm. Boken leker med deckargenrens element och ger den blottställda barnhemsflickan Mika rörelsefrihet och öga för att lösa brott just för att hon är ingen. En förtätad gestaltning ger en drabbande och berörande bild av 1880-talets hårda livsvillkor för utsatta, oönskade barn. De mustiga, myllrande Stockholmsskildringarna levandegör en svunnen tid och väcker pockande frågor om personligt ansvar och begränsande samhällsstrukturer."

 1. Nattkorpen

  Av: Rundberg, Johan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok

Facklitteratur

Årets fackbok blev Nils Håkansons Dolda gudar, en initierad och inspirerad essäbok om språk och olika aspekter av litteraturöversättning.

Motiveringen lyder:

"Fjodor Dostojevskij, Jane Austen, Karl Marx och Toni Morrison har alla gemensamt att de har översatts från andra språk till svenska. Det har även Harlequinböcker och Bibeln. I Dolda gudar tar Nils Håkanson oss på en svindlande tur i översättningarnas landskap och sätter översättaren i centrum. Med finess, humor och ett smittande intresse för språk och stil visar han hur synen på översättning och översättarens roll förändrats genom historien, men att en sak är konstant – översättningen är en omistlig del av textens väg till läsaren, rent av en egen form av litteratur."

 1. Dolda gudar

  Undertitel: en bok om allt som inte går förlorat i en översättning
  Av: Håkanson, Nils
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Svensk litteraturhistoria
  Finns som: Bok

Skönlitteratur

Årets skönlitteratur för vuxna utsågs till romanen Eufori av Elin Cullhed, en skildring av författaren Sylvia Plaths tillvaro som mor, författare, maka på den engelska landsbygden.

"I sin litterära fantasi låter Elin Cullhed läsaren komma den skapande, levande människan Sylvia Plath alldeles nära. På livsbejakande och rasande prosa skildras hur ett poetiskt geni brottas med en hemmafrutillvaro där drömmar och desperation föder varandra. Med Eufori tar en författarikon plats i vår tid – i textens bultande hjärta får läsaren också syn på sig själv."

 1. Eufori

  Undertitel: en roman om Sylvia Plath
  Av: Cullhed, Elin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Lilla Augustpriset

Lilla Augustpriset tillföll "Min ursäkt" av Mirja Flodin från Nästansjö utanför Vilhelmina. 

"Att slitas mellan traditioner, andras förväntningar och sina egna förhoppningar. Om viljan att passa in, drömmen att sticka ut och livet som pågår däremellan. Allt ställs på sin spets en sommarkväll när barndomsgänget ses och framtiden känns så nära och ändå så långt borta. Inkännande, finstämt och levande skildrat, med en perfekt dramatisk båge."

Mirja Flodins text finns att läsa på Augustprisets webbplats

Läs mer

 1. Augustnomineringar 2021

  Artikel Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

  Låna och läs årets Augustnominerade böcker! En av böckerna är skriven av två författare som bor i Umeå och Tavelsjö.

 2. Nattkorpen

  Tips Av: Rundberg, Johan Tipsat av: Emma Sigvardsson

  Elvaåriga Mika måste klara sig själv i en hård värld. Tur nog är hon uppmärksam och snabbtänkt. Det har hon nytta av när polisen vill ha hennes hjälp att hitta en mördare.

 3. Dolda gudar

  Tips Av: Håkanson, Nils Tipsat av: Anna Sahlén

  Intressant och underhållande om översättningens betydelse för vår kulturhistoria.

 4. Rysk litteratur i Sverige

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Har det verkligen varit fruktansvärt i varenda sekund för varje ryss som någonsin levt? Knappast. Men ibland kan litteraturen få oss att tro det.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 23 november 2021