Augustenbad en sommar

En kurort i en liten avkrok får ta emot en mycket motsträvig patient, som har allt annat än kalla bad och stärkande gymnastik i tankarna.

Anneli Jordahls Augustenbad en sommar utspelas sommaren 1890. Hit kommer författaren Andreas för att bli botad från sin alkoholism. Egentligen har han ingen lust, men hans hustru har bestämt det och det är hon som är den förmögna.

En människa i förfall 

Vad Andreas ska göra med sin tid på Augustenbad är inte lika lätt att styra över, och snart hittar han hemliga nöjen på det som ska vara en plats för nykterhet och moraliskt leverne. Han blir bekant med den vackra patienten Amanda, som bär på en hemlig sjukdom, och attraheras dessutom av den unga tjänsteflickan Maria. Snart är förvecklingarna i full gång.

Anneli Jordahl är journalist och krönikör, och har länge intresserat sig för frågor kring klass och kön. Det märks eftersom perspektivet i Augustenbad en sommar är så annorlunda mot vad läsaren skulle kunna vänta sig.

Huvudpersonen Andreas är en stilig poet som alla kvinnor dras till, han ogillar auktoriteter och kan inte motstå alkohol och fester. En sorts romantisk hjälte alltså, nästan som Selma Lagerlöfs Gösta Berling. Men Anneli Jordahl har istället befriat sin berättelse helt från alla spår av romantik och försonande drag. Lika sakligt som baderskorna på Augustenbad virar in Andreas i iskalla våta lakan fogar Jordahl samman bilden av en människa i förfall, som saknar insikt i hur hans handlingar påverkar andra.

Litteratur om kurorter

Kurorten som litterär miljö har inspirerat många författare. Mest känd och hyllad är Thomas Manns nästan 1000-sidiga Bergtagen. En annan klassiker är Malcolm Lowrys Under vulkanen, där vi får följa den försupne Geoffrey Firmin under en dag på en mexikansk kurort 1939.

Lämna mig ifred! av Marcelle Savaugeot blev den franska författarinnans enda verk. Hon dog 34 år gammal i tuberkolos. Hennes skildring av kärlek i dödens närhet har inspirerat både feminister och surrealister.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)

Av: Jordahl, Anneli Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Ellen Key känner vi bäst som författare under en brytningstid för kvinnan, barnet, familjen. Hennes bok Barnens århundrade är tillsammans med Livslinjer hennes mest kända. Men hur levde privatpersonen Ellen i Stockholm i slutet av 1800 och under 1900-talets inledande decennier?