Att se och fånga ögonblicket

Ett fotografi kan bära med sig så mycket. Men är det verkligen möjligt att fotografera utan att faktiskt ta en bild? Hans Millgård filosoferar kring foto och ger dig tips på inspirerande fotografer, böcker och filmer.

Fotografi taget av Robert Adams
På besök i rikets andra stad passar jag på att se två fotoutställningar. Den första med Robert Adams som i år fått det stora Hasselbladspriset för sitt livslånga dokumenterande av landskapet i den amerikanska västern. Ett föränderligt landskap utsatt för en accelererande mänsklig aktivitet.

Där framväxande förorter med sina alldagliga motell, snabbköp och radhuslängor blir till märkvärdiga och upphöjda miljöer. Vid en första anblick är bilderna rent av tråkiga och monotona men
Fotografi taget av Robert Adams
blir alltmer övertygande genom sin respekt och konsekvens.

Den andra utställningen utgör slutarbetet i sex konststudenters mastersexamen vid Högskolan för fotografi. Att den fotografiska bilden inte är det viktigaste konstnärliga uttrycksmedlet för den här gruppen förstår åskådaren snart. Både av själva utställningen och textmässigt i den presentation som ges.

Att se, att förnimma och visualisera är sådant eleverna bland annat ägnat sin studietid åt, sägs det. Men även att det ibland är det lika viktigt att titta bort eller att välja att inte se.

Den sista meningen gör mig aningen provocerad. Är viljan att se och förmågan att förmedla det sedda inte en självklar utgångspunkt för den som vill arbeta med den fotografiska bilden? Eller har jag missat poängen?
Maria Larssons eviga ögonblick
"Ni har förmågan att se, fru Larsson, inte alla har den. Använd den!"

Så säger fotograf Pedersen till arbetarhustrun och sjubarnsmamman Maria Larsson i inledningen till Jan Troells film Maria Larssons eviga ögonblick. Hon har vunnit en kamera på lotteri och börjat ta bilder på egen hand.

Barnen och deras kamrater blir hennes första modeller. Med tiden blir hon alltmer anlitad av vänner och grannar som vill bli avporträtterade och kammaren blir hennes fotoateljé. Förutom att vi får en rad omsorgsfullt gjorda tidsbilder från ett tidigt 1900-tal, får vi en smått magisk skildring av fotograferandet som hantverk och konst.

Filmen är i sig är ett bildmässigt mästerverk samtidigt som den handlar om den unika fotografiska bilden och hur den växer fram från glasplåt till papperskopia.

Närvarande
En annan mer samtida fotograf som Jan Troell porträtterat är Georg Oddner, en av våra mest mångsidiga och produktiva bildmakare, alla kategorier. Det porträtt Jan Troell gör i Närvarande har dokumentärens form men är gjort med en konstnärs hand.

Som ung tänkte sig Oddner en framtid som jazzmusiker, turnerade bland annat med Putte Wickman och Alice Babs, men tyckte sig inte vara tillräckligt bra utan bytte trumsetet mot en Rolleiflex och gav sig ut i världen för att fånga den på sitt sätt.

Känslan för rytm och komposition kom att bli A och O för honom även på den nya vägen; i det tidiga modefotograferandet som han fått inspiration till i New York, och i det dokumentära arbetet som låg honom närmast:

"...det riktiga, levande livet, det äkta livet, var ändå det jag var allra mest intresserad av"

Det sensationella är inte intressant för honom, det är det allmänmänskliga han vill åt. Och visst har han ett särskilt sätt att närma sig sina motiv. Det handlar om varsamhet och respekt, att inte stjäla människornas värdighet.

Sent samma kväll blir jag stående vid Kungsportsavenyn några kvarter bort i väntan på spårvagnen. Det är lördagskväll och fullt ös på stan. Från min utsiktspunkt ser jag åt ena hållet en grupp tunnklädda gatumusikanter som trotsar de isande minusgraderna och spelar krackelerande balkanmusik.

Längre bort sitter en tiggerska, inlindad i filtar vid en lyktstolpe, med en pappmugg i handen. Mittemot en välkänd nattklubb med ringlande kö. På översta våningen en överdådig balkong med sobert sorlande festklädd publik.

Med ett hyfsat stort vidvinkelobjektiv hade man fått med allt på en och samma bild. En lägesbeskrivning om man så vill och ett talande motiv. Om man nu hade valt att se och inte tittat bort förstås.

Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek
Foto:© Robert Adams, courtesy Fraenkel Gallery, San Francisco and Matthew Marks
Gallery, New York
  1. The new West