Att omfamna ett vattenfall

En roman om två kvinnor i olika tider. Den ena skriver en roman om den andra, som är en kraft i en tid som begränsar henne.

I skuggan av många kända skapare döljer sig inte sällan färgstarka och betydelsefulla personer vars inverkan förbises i historieskrivningen. I sin debutroman Att omfamna ett vattenfall lyfter Ida Therén fram June Mansfield. Hon var under en tid gift med författaren Henry Miller och brukar omnämnas som hans musa, men här blir hon ett subjekt och får sin historia skildrad. 

Kreativitet och tillhörighet

June föddes som Juliette Smerdt i Rumänien och kom till New York som barn tillsammans med sin familj. Där blir hon till på nytt. Med ett självvalt namn växer hon upp till en kvinna med en magnetisk kraft. 

Parallellt med June följer vi en ung kvinna i nutid som skriver på en roman. Hon rör sig i Europas städer i jakt på något eller någon som kan skapa förutsättningar för henne att förverkliga sina drömmar. Sökandet efter ett utlopp för kreativitet och tillhörighet förenar de båda kvinnorna, men samtiden skapar olika förutsättningar för dem. 

Det är intressant att läsa om de båda huvudpersonerna som i någon mån speglar varandra. Och berättelsen om June är ännu ett bevis på hur väl gestaltade romaner är bättre på att levandegöra en verklig person än vad biografier är. 

Våra texter

 1. Den ensamma staden

  Tips Av: Laing, Olivia Tipsat av: Anna Sahlén

  Essäer om konst, ensamhet och ensamhet i konst med utgångspunkt i staden New York.

 2. Författares dagböcker

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  De är inte bara en inblick i skrivprocesser eller en mer privat och reflekterande sida, de kan också vara stor litteratur. Här är några författares dagböcker värda att uppmärksamma.

 3. Paret Fitzgerald blev ikoner av sin tid

  Artikel Skrivet av: Aina Gustavsson

  Scott och Zelda Fitzgerald förkroppsligade "det glada tjugotalet": unga, vackra, energiska och till synes rika. Men bakom fasaden doldes gräl, svartsjuka och bitterhet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 28 juni 2021