Att möta sitt barn och sig själv

En klok bok om att växa som förälder.

Just nu är vi omringade av en massa tv-program, böcker och tidskrifter som handlar om allt som har med hem och familjeliv att göra. Varje kväll kan vi se experter som analyserar hur vi snickrar, lagar mat, sköter vår ekonomi och tar hand om våra barn och våra hundar.

Råd från erfarenheter

Den som inte fått nog av att ta del av alla aspekter av familjeliv och privatliv i bok eller tv-form kan ju dessutom gå in på nätet och debattera i alla forum och bloggar som finns. Om vi bara vill så behöver vi nästan aldrig lämna hemmets trygga vrå ens i tanken.

Själv brukar jag inte så ofta titta in i den där hemmavärlden utanför mitt eget hem, men Ingegerd Gavelins bok Att möta sitt barn och sig själv blev ett trevligt undantag. Ingegerd Gavelin är socionom med många års erfarenhet av att arbeta med barn och föräldrar, och den här boken är en sorts sammanfattning av hennes erfarenheter och råd från hennes yrkesliv.

Det är stora frågor hon skriver om, och boken passar inte så bra att sträckläsa. I stället bör du ta dig tid att fundera över de frågor som finns i slutet av varje kapitel, det höjer upplevelsen väldigt mycket.

Sympatiskt sätt att möta problemen

Ingegerd Gavelin skriver bland annat om att duga som du är, självbild, om att säga nej, om mindfulness och om att lära sig att växa tillsammans med sitt barn. Hon beskriver situationer som handlar både om väldigt små barn ändå upp till barn i vuxen ålder som flyttat hemifrån.

Det som jag tycker är absolut mest sympatiskt när jag läser Ingegerd Gavelins bok är att den inte innehåller några universallösningar eller speciella metoder. Om du är ute efter en snabb lösning som du kan slänga in i alla situationer med ditt barn kommer du att bli besviken. Det är lite som att efter att ha läst 20 böcker om olika extrema bantningsmetoder läsa en som bara handlar om att vi ska äta lagom mycket mat och röra på oss mer. Det enkla är ofta det väldigt svåra.

Bokens titel sammanfattar precis hur Ingegerd Gavelin vill att vi ska tänka. Vi måste ha fantasi och inlevelse i våra barn och vad som händer dem, och där kan vi hitta lösningar till olika problem som dyker upp i vardagen. Det handlar också om att se hur ens egna handlingar och attityder kan vara orsak till saker som händer, vilket kanske är fallet oftare än vi vill inse.

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Tipsat av: Sonja Viklund den 13 juni 2011