Att leka en bilderbok

En dag i januari 2013 fick några av barnen på förskolan Tomtebogård i Umeå läsa och leka bilderboken Vita streck och Öjvind, av Sara Lundberg. Det är en av årets utvalda bilderböcker inom samarbetsprojektet Give me five.

Projektet, som pågår på flera håll i Västerbotten, går ut på att bibliotek och förskolor tillsammans arbetar med femåringar kring en speciell bilderbok. Syftet är att barnen ska få uppleva spännande, farliga, roliga och nydanande bilderböcker.

En väg till bilderboken

Barn som leker bilderböcker
Först av allt fick barnen balansera på vita streck till sina sittplatser. Väl på plats fick barnen höra hela berättelsen och prata om bilderna. Barnen noterade alla vita streck som rör sig rakt och krokigt genom boken. De såg också vinden som blåser så starkt, att den till och med tar med sig Vitas nyfunne vän Öjvind.

Femåringarna gillade att de kunde följa Öjvinds vita fotspår genom boken och att Vitas streck till slut leder de båda barnen till varandra - och ett lyckligt slut.

Efter det fick barnen köra bil. Alla satte sig i en ring på golvet och styrde sina bilar på guppiga vägar och raka vägar. När fotgängare passerade framför bilens nos, vevade barnen ner bilens fönsterruta för att argt skrika åt dem att flytta på sig, precis som i boken.

Vad gör vinden?

Vita hade också skrivit ett brev till barnen där hon bad dem om hjälp. Hjälp att komma på bra saker som vinden kan göra, inte bara dumma saker som att blåsa bort saker och människor.

Ifall barnen vill, kan de nu fundera vidare på hur vinden fungerar, och göra egna konstruktioner. Deras föremål visas i sådana fall på Umeå stadsbibliotek under perioden 8-17 mars 2013.

Bilderboksstunden avslutades med att förskolebarnen fick ett eget exemplar av boken Vita streck och Öjvind, att läsa vidare ur på sin förskoleavdelning.

Sagofester för femåringar

Give me five 2013
Fram på försommaren blir det festlig avslutning på årets omgång av Give me five. På flera platser i Umeåregionen och Västerbotten anordnas sagofester som kretsar kring den bilderbok som femåringarna på just den orten har fördjupat sig i. I Umeå är det sagofest på Gammlia museiområde onsdag 29 maj 2013.

Text och foto: Maria Nordenback, Ålidhemsbiblioteket

Läs mer om Give me five på projektbloggen (länk öppnas i nytt fönster)

Ladda ner inspirationsfoldern om att arbeta med boken Vita streck och Öjvind (pdf-dokument)

 1. Vita streck och Öjvind

  Av: Lundberg, Sara
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Svenska romaner och noveller, 2000-
  Finns som: Bok
 1. Vita streck och Öjvind

  Av: Lundberg, Sara Tipsat av: Annika Edlund

  Sara Lundbergs andra bok om Vita Streck är en oemotståndlig vänskaps- och kärleksberättelse.

Give me five - ett berättarprojekt

Skrivet av: Ingrid Magnusson

Berättarprojektet Give me five bjöd in förskolor och bibliotek i Västerbotten till ett kreativt samarbete. I centrum stod mötet mellan femåringar och bilderböcker.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Maria Nordenback den 20 februari 2013