Att låna på biblioteksbussen

Vill du låna på biblioteksbussen? Så här fungerar det.

Välkommen in i bussen nästa gång den kommer till en hållplats nära dig! Turlistan hittar du här.

Här kan du låna av allt vi har med oss – böcker för både barn och vuxna, ljudböcker, tidskrifter, brädspel och barnfilmer. Personalen hjälper till med tips och att beställa sådant vi inte har på hyllan just nu. Vi tar med det nästa gång om det finns tillgängligt. Om det behövs lånar vi in från stadsbiblioteket eller något av de andra biblioteken i Umeåregionen.

Du använder samma bibliotekskort på biblioteksbussen som på alla andra bibliotek i Umeåregionen. Har du inget kort ordnar vi ett när du besöker bussen. Ta i så fall med legitimation. Läs mer om bibliotekskort och låneregler.

Förbeställa

Vill du att vi tar med något särskilt till dig nästa gång vi kommer? Då finns det två sätt:

  • Ring eller mejla oss. Tala om ditt namn, ditt personnummer eller bibliotekskortsnummer och vilken hållplats du vill hämta på. Det går bra att beställa en särskild titel – tala om både författare och titel så noga du kan – eller något om ett ämne, till exempel ”en reseguide om Barcelona”, ”några böcker för en treåring om att få ett syskon” eller ”romaner om Umeå förr i tiden”.
  • Logga in på Minabibliotek.se, sök upp boken du vill ha. Reservera den och välj Biblioteksbussen som hämtbibliotek. OBS! Är det första gången måste du också ringa eller mejla oss och tala om vilken hållplats du vill hämta på.

Så här fungerar reservationerna på biblioteksbussen

Varje biblioteksbusstur har ett nummer. När du lånar hos oss lägger vi in turens nummer på dig i vårt system. Du kan ha två olika turer knutna till dig. Vi kanske kommer till din hållplats både på dagtid och kvällstid, eller så kommer vi både till din skola och till en hållplats nära där du bor.

När vi får in en bok som du har reserverat ser vi vilken tur du ska hämta på och tar med boken nästa gång. Har du två turer inlagda tar vi med oss boken på den tur som ligger närmast i tid. Hämtar du den inte då tar vi med den på den andra turen. Hämtar du den inte då heller ta vi normalt bort reservationen och låter boken gå vidare.

Vi skickar inte ut något meddelande om att du har böcker att hämta. Vill du veta om du har det kan du logga in på Minabibliotek.se och kolla under Mina sidor > Reservationer. Bortse från texten "Hämtas senast... " Alla reservationer du ser på denna sida och som inte har knappen "Byt hämtbibliotek" ska finnas att hämta.

Låna och lämna tillbaka var du vill

Det du lånar på biblioteksbussen kan du lämna tillbaka på vilket bibliotek som helst i Umeåregionen. På samma sätt kan du lämna tillbaka andra biblioteks böcker på biblioteksbussen.

Det du lånar på biblioteksbussen har oftast lite längre lånetid så att du ska kunna behålla böckerna tills nästa gång bussen kommer utan att lånetiden överskrids. Undantag är sådant det är lång kö på.

Om du har böcker att hämta på biblioteksbussen men inte har möjlighet att komma och hämta dem kan vi ordna så att de skickas till något annat bibliotek eller lösa det på annat sätt. Ring eller mejla oss.

Från höstterminen 2022 kommer biblioteksbussen att - i likhet med andra folkbibliotek i kommunen - skicka räkning på böcker som inte återlämnats. Innan detta händer har påminnelse skickats via brev eller e-post. Välkommen att kontakta biblioteksbussen om du vill ha hjälp med att låna om eller om du har några frågor.

  1. Biblioteksbussen

    Umeå kommuns biblioteksbuss kör till ställen där det är långt till ett vanligt bibliotek. Alla är välkomna att låna hos oss.

    Telefon: 090-16 33 32, 070-216 26 98