Att förlora en hund

En hundägare vet innerst inne att det kommer en dag när den fyrfota vännen måste få gå vidare. Hans Millgårds krönika handlar om en sorg som det inte finns så mycket skrivet om.

Hans Millgårds schäfer, Ubbe
Han kom som ett yrväder in i våra liv. Hann knappt hälsa innan han rusade runt med nosen i golvet och sökte av 112 kvadratmeter i två plan på några få minuter. Hans namn var Ubbe och han var av en äldre och mer rakryggad schäfertyp med tyska anfäder. Han kom på prov men blev kvar resten av sitt liv.

Egentligen var han ämnad till en karriär inom polisen. En lovande sök- och spårhund var han, men inte tillräckligt tuff för att kvala in bland ordningsmaktens fyrfota medhjälpare. Tur för mig var det, jag som hade gått i väggen och behövde någon som drog mig ut i livet igen.

Vi utforskade närmiljön och följde årstidernas växlingar i naturen. Plockade jag blåbär så gjorde han samma sak, fast inte i hink. Vi gick kurser i allmänlydnad och spårning. Ubbe var redan grundutbildad men husse hade en hel del att lära. Ett riktigt skolljus var han när hundpedagogen tog över och visade hur ett professionellt ledarskap ser ut.

När husse sedan tog vid blev det mer av köttbullelydnad över övningarna. Han älskade att spåra och var aldrig så lycklig som då han hittat alla kontroller och nosat sig fram till den slutliga belöningen, sin favoritleksak. Snön och vattnet var hans rätta element. Dessvärre också dypölarna och dävvattnet.

Men åren gick och problemen kom. Inte hade jag insett att det här med avel och rasrenhet har en baksida; medfödda svagheter och sjukdomsanlag. Schäfern har ofta problem med rygg och känslig mage och ibland också med pälsen. Ubbe hade fått allt och veterinärbesöken blev många och kostsamma. Röntgenplåtarna visade svåra skador på ryggraden och livslång medicinering var nödvändig. Det fungerade något år men sedan kollapsade magen.

Så kom den dag som jag visste skulle komma men som ändå var sorgesam att hantera. Den då beslutet måste tas om att låta Ubbe dö. Han fick göra det en septemberdag under favoritsyrenen på landet, efter en sista skogspromenad och lite köttbullesök på gräsmattan. Lugnt, och helt odramatiskt. En död värdig den vackraste och trognaste av schäfrar.

Silhuett av en hund och en husse i solnedgång
Det finns förvånansvärt litet skrivet om det som är det svåraste skedet i hundägarskapet: avskedet. Psykologen Mickie Gustafson har länge arbetat med relationer mellan människa och hund och ger i sin bok Att förlora en hund en vägledning för den som står inför det oundvikliga. Hon beskriver sorgens faser och hur man hanterar hundägarens dilemma; att bestämma över liv och död. Du får veta hur själva avlivningen går till och hur man hanterar det som sedan återstår att göra. En viktig liten bok för den som vill veta mer om det oundvikliga.

Poeten och filosofen Lars Gustafsson har skrivit en klokt filosofisk och sällsamt vacker dikt om de olika världar hund och människa lever i; "Elegi över en död labrador". Det är en dikt som försöker fånga det som så svårt att sätta ord på; det som binder dig och din hund samman och det som skiljer er åt. Den ene lever i och med sina tankar, den andra ständigt med sina sinnen:

  -----Du var en fråga,
riktad till en annan fråga bara,
och ingendera hade den andras svar. 



Foto: Hans Millgård, Mladen Cvjetianin 

 

 

  1. Att förlora en hund

    Av: Gustafson, Mickie
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2003
    Klassifikation: Husdjurslära
    Finns som: Bok
  2. Artesiska brunnar, cartesianska drömmar

    Undertitel: tjugotvå lärodikter
    Av: Gustafsson, Lars
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1980
    Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
    Finns som: Bok
  3. Taxar, kärlek och sorg

    Av: Stenius, Yrsa
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2007
    Klassifikation: Husdjurslära
    Finns som: Bok
  4. Djursjukhuset

    Av: Ernblad, Ingvar
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2001
    Klassifikation: Husdjurslära
    Finns som: Bok
  1. Berättelser om djur

    Av: Fogelberg, Täppas Tipsat av: Kerstin Hasselgärde

    Underhållande och känsloväckande bok om alla sorters möten med djur, som väcker många egna minnen.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 21 mars 2012