Föra över e-böcker till läsplatta

Du kan låna e-böcker till din dator och sedan föra över dem till din läsplatta. Så här gör du.

En läsplatta är, till skillnad från Ipads och andra surfplattor, bara avsedda att läsa böcker på. Det finns flera olika märken, till exempel Letto, Tolino, Iriver och Sony reader. (OBS! Bibliotekets e-böcker fungerar inte på Kindle.) En del går det att låna direkt till genom att surfa in på Minabibliotek med läsplattans webbläsare. Men i de flesta fall måste man låna e-boken till datorn och sedan föra över den till plattan.

 1. Skapa ett Adobe ID.
 2. Installera programmet Adobe Digital Editions på din dator
 3. Starta sedan programmet och auktorisera det till ditt Adobe ID:
  • Tryck på ”Help” och sedan ”Authorize Computer”
   Bild på Hlep-menyn i Adobe Digital Edition
  • Välj alternativet ”Adobe ID” under eBook Vendor.
   Fyll sedan in ditt Adobe ID och lösenordet du valt.
   Klicka slutligen på ”Authorize”.
   Bild på Authorize your computer i Adobe Digital Editions
 4. Logga in på Minabibliotek och låna e-boken.
  Bild som visar knappen för att låna en e-bok
 5. Välj sedan alternativet ”Ladda ner (epub)”.
  Bild som visar knapen för att ladda ner en e-bok
 6. När du sedan öppnar den nedladdade filen kommer Adobe Digital Editions att starta och boken följa med in i programmet.
 7. Klicka på Library uppe till vänster.
  Bild som visar Library-knappen i Adobe Digital Editions
 8. Koppla in läsplattan till datorn med USB-kabeln. Den ska då dyka upp som en enhet i vänsterspalten i programmet under rubriken ”Devices”.
  Bild som visar menyn Devices i Adobe Digital Editions
  • Om plattan inte dyker upp där trots att du kopplat in den i datorn kan du först kontrollera att läsplattan är påslagen och sedan se om det står någon fråga på skärmen. Många plattor ber om lov innan de kopplar upp sig till en dator. Om du inte ser någon sådan fråga testa gärna att koppla ur sladden och sedan koppla in den igen.
 9. För att föra över boken från programmet till läsplattan klickar du på bokens ikon för att markera den, sedan drar du boken till läsplattan i vänsterspalten.
  Bild som visar hur man för över en e-bok från Adobe Digital Editions till läsplatta
 10. Koppla loss plattan. Klart att läsa!

Läs mer om

 1. Adobe ID

  De e-böcker som du lånar och laddar ner via Minabibliotek.se är kopieringsskyddade. Därför behöver du antingen använda bibliotekens egen app Biblio eller skaffa ett Adobe ID, alltså ett användarkonto hos Adobe.

 2. Låna e-medier

  Om du har ett bibliotekskort hos oss kan du låna e-böcker, e-ljudböcker och strömmande film. Du kan göra två e-boks- eller e-ljudbokslån var sjunde dag och du kan låna en strömmande film per vecka.

 3. Tips på e-böcker

  Leta efter e-böcker och få tips, se topplistor och listor på nya e-böcker för vuxna. Söker du en speciell titel eller författare, använd sökfältet.