Att få vara den du är
Här har vi samlat böcker som du kan läsa tillsammans med barn i förskoleåldern när du vill prata om ämnet könsidentitet och könsuttryck.
I Jag heter Jazz möts vi av ett närmast dokumentärt anslag, som pedagogiskt skildrar vad det kan innebära att vara barn och transperson. Också Blompojken, som väl egentligen handlar om kön snarare än könsidentitet, går med vetskap om upphovspersonen också att läsa som en uppväxtskildring med transperspektiv.
Hur blir vi kön?
Båda böckerna är tydliga med rätten att vara dem vi är, samtidigt som de behandlar det våld – verbalt eller fysiskt - som är verklighet för väldigt många transpersoner. I Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn vrider och vänder författaren på frågor om vem som bestämmer villkoren för vår existens. Den är rolig att använda i skapande och samtal med syfte undersöka hur vi alla gör och görs till kön.
Det finns mycket få böcker för små barn som behandlar transerfarenheter. Vill en prata om könsidentitet med utgångspunkt i skönlitteratur är det därför en bra idé att komplettera med bokpaketet ”kön”, eller andra böcker som breddar eller utmanar könsnormer.
Det finns också många barnböcker som innehåller huvudpersoner och andra karaktärer som inte är könade. De kan vara ett bra komplement till böckerna i det här paketet. En del av dem hittar du i Brytiga Böckers övriga bokpaket. Andra exempel är de populära serierna om Prick och Fläck eller Knöl och Bök.
Text: Eva Gustafsson, Brytiga böcker
Illustration: Pavel Lindegren
Brytiga Böcker är ett projekt som vill bryta begränsande normer och låta fler barn spegla sig i litteraturen. I samarbete med bibliotek och kulturpedagoger skapas normkreativa metoder baserade på barnböcker. Projektet drivs av Rättighetscentrum Västerbotten och Sensus Studieförbund med medel från Allmänna Arvsfonden.
Underlag för diskussion
I pdf-filen här nedanför hittar du förslag på några övningar och diskussionsfrågor som du kan använda i läsningen av böckerna.