Astarte

Om själens strävan att befinna sig i glappet mellan verklighet och dröm och hur konsumtionsindustrin använder denna mänskliga längtan efter lycka.

Av: Boye, Karin
Språk: Svenska
Publiceringsår: 1931
Låna

En idéroman som ringar in de flyktiga drömmar och föreställningar som ligger till grund för så vitt skilda företeelser som kärlek och konsumtion; vår strävan efter att bli bättre och mer lyckade. Drömmen om framgång. Drömmen om att bli bli fulländade, lyckliga och att leva i ett sublimt tillstånd. 

Moderna iakttagelser

Det går att göra sig pengar på denna fåfänga men mänskliga drift. Det Karin Boye såg och satte ord på redan under 1930-talet har präglat hela det senaste århundradet. Fortfarande är det dessa drivkrafter som driver konsumtionsindustrin framåt, som reklam och hela den västerländska livsstilen bygger på. 

Handlingen i Astarte kretsar kring några personer i det lilla samhället Riltuna och i Stockholm, alla bifigurer i jämförelse med idéerna de manifesterar. Karin Boyes iakttagelser är träffsäkra och moderna. Hon slildrar hur den sublimitet vi söker endast kan vara i korta stunder och riskerar att föra med sig abrupta uppvaknanden. 

En upphöjd närvaro som hittas i musiken en nedsläckt varm afton, i en dans mellan två personer där det står dem fritt att föreställa sig den andres inre, försvinner när musiken tystnar och lamporna tänds. Tomrummet som blir kvar för snarast med sig motsatsen, en alltför hårdför reaktion mot den verklighet som inte lever upp till drömmen.

Fortfarande aktuell

I romanen finns också både köns- och klassperspektiv samt en inbäddad konsumtionskritik. Karin Boye skildrar barnarbetet som görs för att framställa det vackra siden som säljs in med hjälp av reklamens subtila löfte om lycka. Det är en tankeväckande och intressant men också nedslående bok. Hennes analys och kommentarer är minst lika aktuella idag. 

 1. Johan Svedjedal om Karin Boye

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  I sin biografi Den nya dagen gryr tecknar litteratursociologen och författaren Johan Svedjedal ett porträtt av Karin Boye med fokus på hennes författarskap under 1930-talet. Under en föreläsning på Grubbebiblioteket berättade Johan Svedjedal om Karin Boyes liv och verk. 

 2. Kallocain

  Tips Av: Boye, Karin Tipsat av: Tommy Bildström

  Kallocain är en dystopisk bok i stil med 1984 fast här ligger fokus kanske snarare på var gränserna för kontroll går än på att måla upp ett mardrömssamhälle.

 3. Spektrum - den svenska drömmen

  Artikel Skrivet av: Kristina Andersson

  Johan Svedjedal har skildrat människorna och spelet bakom tidskriften Spektrum i sin augustnominerade bok. Kristina Andersson på Umeå stadsbibliotek sammanfattar.