Arvejord

Maria Turtschaninoff följer människor och natur genom fyra sekler i en berättelse rik på drabbande livsöden och symbolik.

Av: Turtschaninoff, Maria
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2022
Låna

En soldat får en liten bit mark i den österbottniska skogen, efter avslutad tjänst. Från träden tar han virke till ett hus. Han döper platsen till Nevabacka och som traditionen bjuder blir det också hans efternamn.

Naturen tätt inpå  

Inte långt från Nevabacka ligger Vittermåsa-myren och han får snart veta att den ska han lämna ifred om han inte vill riskera sin lycka.  

Arvejord är en roman som blandar realism med naturens mystik och en stor symbolrikedom. Den följer människorna på gården i Nevabacka och i intilliggande Skogsperätorpet, från 1600-tal fram till nutid. Genom krig och ofärdsår och med naturen och djuren nära inpå. Vittermåsa ligger och ruvar på sina hemligheter och fåglarna flyger över de generationer som befolkar platsen.  

Många drabbande livsöden passerar förbi. Romanen lyfter inte minst fram kvinnors utsatthet och styrka.  Berättelserna krokar i varandra och minnen och historier återkommer. Arvejord är en sagolik roman med en högst närvarande natur. Den bäddar in människorna när det som bäst behövs, när de är vilsna i mörker, sorg eller ensamhet.

Fler tips

 1. Ovanjorden

  Av: Berglund, Mikael Tipsat av: Anna Sahlén

  En roman om längtan efter tillhörighet och plats i det stora, obetydliga livet.

 2. Hon som äter jord

  Av: Reyes, Dolores Tipsat av: Anna Sahlén

  Thrillerartad roman med suggestiv och magisk inramning.

 3. Själarnas ö

  Av: Holmström, Johanna Tipsat av: Anna Sahlén

  Till Själö kommer kvinnor som är sjuka eller anses som sjuka. I sin roman gestaltar Johanna Holmström ett antal kvinnors skakande livsöden på ett lysande sätt.