Artiklar

Våra intervjuer, reportage och författarporträtt, tipslistor, krönikor och andra texter om sådant som finns på våra bibliotek.

Våra senaste artiklar

 1. Krumelurs skrivartävling

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  I höstens skrivartävling för årskurs 4 och 5 gäller det att skapa en berättelse på temat rymden. Den ska ha både text och bilder. Skicka in ditt bidrag senast 27 oktober så kan du vinna 500 kronor och ett bokpaket.

 2. Med böcker som anledning att träffas, prata och äta

  Skrivet av: Linnea Henrysson

  Böcker blir bättre när man pratar om dem. Det menar i alla fall bokcirkeln "Bokklubben" i Vindeln. Sedan 2009 träffas de regelbundet för att diskutera, inspirera och läsa högt för varandra.

 3. Läs på japanska

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  På biblioteken finns böcker på många språk. Vi har listat några böcker på japanska. Böcker för dig som är ungefär 10-13 år.

 4. Höstens bokslukar-tips

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Tv-programmet där barn pratar om läsning och tipsar om bra böcker kan du se när du vill på webben. Vi har listat höstens teman och böcker.

 5. Hans Alfredson i urval

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Den folkkära mångsysslaren Hans Alfredson avled den 10 september 2017. I sin egenskap av författare, regissör och underhållare har han lämnat många oförglömliga verk efter sig. Många av dem finns att låna på biblioteket.

Visa fler

Porträtt och intervjuer

 1. Tilde tipsar i tv

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Bokslukarna är tv-programmet där barn pratar om böcker och läsning, tipsar och ibland dissar. Vi har träffat en av deltagarna, Tilde Molén, från Nordmaling.

 2. Shirley Jackson – en mästare på vardagsskräck

  Skrivet av: Linda, Umeå stadsbibliotek

  Shirley Jackson är känd för sina psykologiska thrillers och gotiska skräckromaner. Hennes berättelser har inspirerat flera kända författare och den 14 december 2016 var det 100 år sedan hon föddes.

Visa fler

Reportage

 1. "Jag får göra precis som jag vill."

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  En läskig tunnel, bomber och elände i Tyskland eller en egen Youtube-kanal. Sådant kan Torsten Bengtssons böcker handla om. Minabibliotek följde med när han hälsade på hos klass fyra på Linblomman i Umeå.

Visa fler

Krönikor

 1. Kajak för både avkoppling och äventyr

  Skrivet av: Anna Sjöstedt Wirén

  Känslan av Robinson Crusoe-livet gav mersmak för vår krönikör. När tillfälle äntligen gavs, blev hon kajakpaddlare på allvar.

Visa fler

Teman

Miljö

 1. Lindra din klimatångest

  Skrivet av: Sonja Viklund

  För några år sedan föddes ett nytt ord som fångade sinnestillståndet hos många av oss: klimatångest. Ett bra sätt att mildra oron kan vara att att läsa på om klimatförändringar. Det finns hopp i många framtidsvisioner.

 2. Inte lätt att konsumera rätt

  Skrivet av: Annika Winning

  Ät rätt, res rätt, konsumera rätt... Nuförtiden ställs stora krav på hur man ska bete sig för att leva "rätt". Det är inte enkelt, och resultatet blir ofta att man struntar i alltihop och fortsätter precis som förut: "Inte är jag världens största miljöbov, amerikanerna är ju mycket värre..."

 3. Romaner om klimathotet

  Skrivet av: Terje Nordin

  Här hittar du en samling cli-fi-böcker, det vill säga romaner om hur vi människor påverkas av klimatförändringar och vad det kan betyda för vår framtid.

Jakt

 1. När allting klaffar

  Artikel Skrivet av: Elenor Lindberg

  När hösten får fjället att spraka av färg dras vi fågeljägare dit som flugor till en sockerbit. Det är helt enkelt oemotståndligt.

 2. Tiden, tålamodet och Yngve Ryd

  Artikel Skrivet av: Åke Samuelsson

  Författaren Yngve Ryd intresserade sig för den gamla norrbottniska folkkulturen och gav tid och tålamod för att ta reda på allt som fanns att veta. Tidsplaner för att tömma ut ett ämne var oseriöst tyckte han själv.

 3. Kebbeböckerna blir ett behov

  Artikel Skrivet av: Karin Gulliksson

  Kebbeböckerna fängslar många läsare. Har man väl börjat, vill man läsa vidare. Hur går det för Kebbe, stackars Lapp-Lasse, Rik-Per, Snål-Henrik, Seved och alla andra personer som lever i Kebbeböckerna? Kurt Lindgren vet.