Artiklar

Våra intervjuer, reportage och författarporträtt, tipslistor, krönikor och andra texter om sådant som finns på våra bibliotek.

Våra senaste artiklar

 1. Läs arabiska böcker för barn på svenska

  Skrivet av: Frida Rönnbäck

  En hemlighet, en listig get och en sagokista. Det och andra spännande och roliga berättelser för barn finns i de här böckerna. Böcker översatta till svenska från arabiska.

 2. Testar läsarens nerver och sug efter spänning

  Skrivet av: Saga, prao på Umeå stadsbibliotek

  Gillar du rysare, att läsa om spöken? Då kan jag med gott samvete rekommendera Ingelin Angerborns böcker, skriver Saga som hade prao på Umeå stadsbibliotek vintern 2017.

 3. 20 i topp 2017

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Vilka böcker för barn lånades mest förra året? Här är två topp-listor, en med böcker för yngre och en med böcker för äldre barn.

 4. Boktips om privatekonomi

  Skrivet av: Jenny Sandells

  Om du vill förbättra din privatekonomi så har vi böckerna som hjälper dig att komma igång.

Visa fler

Porträtt och intervjuer

 1. Vi möter Sara Bergmark Elfgren

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Hon har haft två boksläpp under 2017. Nu skriver Sara Bergmark Elfgren på en pjäs, för ett tv-spel och håller på med andra serieboken om ranen Vei. Vi träffade författaren till Norra Latin och Cirkeln, som hon skrev tillsammans med Mats Strandberg, när hon besökte Umeå.

 2. Jonna Björnstjerna

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Hon har skrivit och ritat de gulliga och läskiga böckerna om den underbara familjen Kanin. Själv är Jonna Björnstjerna rädd för spöken, fast hon inte tror på dem.

 3. Mats Jonsson om Nya Norrland

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Serietecknaren Mats Jonsson har i sitt senaste album skildrat sin hembygd i Ångermanland, en plats som under många år sett sina unga flytta ut och samhällsservicen monteras ned trots att industrin fortsätter att göra stora pengar.

Visa fler

Reportage

 1. "Jag får göra precis som jag vill."

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  En läskig tunnel, bomber och elände i Tyskland eller en egen Youtube-kanal. Sådant kan Torsten Bengtssons böcker handla om. Minabibliotek följde med när han hälsade på hos klass fyra på Linblomman i Umeå.

Visa fler

Krönikor

 1. Kajak för både avkoppling och äventyr

  Skrivet av: Anna Sjöstedt Wirén

  Känslan av Robinson Crusoe-livet gav mersmak för vår krönikör. När tillfälle äntligen gavs, blev hon kajakpaddlare på allvar.

Visa fler

Teman

Miljö

 1. Lindra din klimatångest

  Skrivet av: Sonja Viklund

  För några år sedan föddes ett nytt ord som fångade sinnestillståndet hos många av oss: klimatångest. Ett bra sätt att mildra oron kan vara att att läsa på om klimatförändringar. Det finns hopp i många framtidsvisioner.

 2. Inte lätt att konsumera rätt

  Skrivet av: Annika Winning

  Ät rätt, res rätt, konsumera rätt... Nuförtiden ställs stora krav på hur man ska bete sig för att leva "rätt". Det är inte enkelt, och resultatet blir ofta att man struntar i alltihop och fortsätter precis som förut: "Inte är jag världens största miljöbov, amerikanerna är ju mycket värre..."

 3. Romaner om klimathotet

  Skrivet av: Terje Nordin

  Här hittar du en samling cli-fi-böcker, det vill säga romaner om hur vi människor påverkas av klimatförändringar och vad det kan betyda för vår framtid.

Jakt

 1. Dags för jakt

  Artikel Skrivet av: Elenor Lindberg

  När ripjakten drar igång börjar för många den allra bästa tiden på året. Den tid man väntat, längtat och förberett både sig själv och hunden för.

 2. Rondellhundar, vägrenar och tornälgar

  Artikel Skrivet av: Hans Millgård

  Under älgjaktstider kan det även vara läge att jaga folkkonst. Hans Millgård reflekterar i sin krönika över de nya arterna i naturen. De som hittas i rondeller, längs vägar och, faktiskt, i älgtorn.

 3. När allting klaffar

  Artikel Skrivet av: Elenor Lindberg

  När hösten får fjället att spraka av färg dras vi fågeljägare dit som flugor till en sockerbit. Det är helt enkelt oemotståndligt.