Artiklar

Våra intervjuer, reportage och författarporträtt, tipslistor, krönikor och andra texter om sådant som finns på våra bibliotek.

Våra senaste artiklar

 1. Bilderboken i fokus

  Skrivet av:Minabiblioteks redaktion

  23 april är det världsbokdagen och Minabibliotek passar på att lyfta fram nyare bilderböcker på olika teman.

 2. Om familjer och relationer

  Skrivet av:Anna Lindström, Katarina Markström, Frida Rönnbäck

  Bibliotekarierna Anna Lindström, Katarina Markström och Frida Rönnbäck har gjort ett urval av nyare bra bilderböcker på olika teman. De här handlar om familjer och andra relationer.

 3. Deckartips till påskhelgen

  Skrivet av:Anna Sahlén

  Är allt införskaffat inför helgen; påskris, påskägg, påskmat och deckare? Här tipsar personalen på våra bibliotek om sina favoritdeckare just nu.

 4. Vem är jag?

  Skrivet av:Anna Lindström

  Vilka personer från böckernas värld gömmer sig bakom ledtrådarna?

 5. Gillar du Pax?

  Skrivet av:Anna Hultgren

  Vi har listat några lästips för dig som gillar Pax-serien av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson.

Visa fler

Porträtt och intervjuer

 1. Shirley Jackson – en mästare på vardagsskräck

  Skrivet av:Linda, Umeå stadsbibliotek

  Shirley Jackson är känd för sina psykologiska thrillers och gotiska skräckromaner. Hennes berättelser har inspirerat flera kända författare och den 14 december 2016 var det 100 år sedan hon föddes.

 2. Ingrid Vang Nyman 100 år

  Skrivet av:Anna Sahlén

  Ingrid Vang Nyman skapade en oförglömlig Pippi och förde in modernismen i den svenska barnboken. Hon var en framstående illustratör med stor potential, men också en rotlös människa som präglades av sjukdom.

 3. Helena Dahlgrens behov av skräck

  Skrivet av:Anna Sahlén

  Helena Dahlgren ser sig själv som en stereotyp fiktionsnörd. Försiktig i det verkliga livet men förtjust i äventyr, skräck och andra stora känslor så länge de håller sig till fiktionen.

Visa fler

Reportage

 1. "Jag får göra precis som jag vill."

  Skrivet av:Åsa Zetterström

  En läskig tunnel, bomber och elände i Tyskland eller en egen Youtube-kanal. Sådant kan Torsten Bengtssons böcker handla om. Minabibliotek följde med när han hälsade på hos klass fyra på Linblomman i Umeå.

Visa fler

Krönikor

 1. Kajak för både avkoppling och äventyr

  Skrivet av:Anna Sjöstedt Wirén

  Känslan av Robinson Crusoe-livet gav mersmak för vår krönikör. När tillfälle äntligen gavs, blev hon kajakpaddlare på allvar.

Visa fler

Teman

Miljö

 1. Lindra din klimatångest

  Skrivet av:Sonja Viklund

  För några år sedan föddes ett nytt ord som fångade sinnestillståndet hos många av oss: klimatångest. Ett bra sätt att mildra oron kan vara att att läsa på om klimatförändringar. Det finns hopp i många framtidsvisioner.

 2. Inte lätt att konsumera rätt

  Skrivet av:Annika Winning

  Ät rätt, res rätt, konsumera rätt... Nuförtiden ställs stora krav på hur man ska bete sig för att leva "rätt". Det är inte enkelt, och resultatet blir ofta att man struntar i alltihop och fortsätter precis som förut: "Inte är jag världens största miljöbov, amerikanerna är ju mycket värre..."

 3. Romaner om klimathotet

  Skrivet av:Terje Nordin

  Här hittar du en samling cli-fi-böcker, det vill säga romaner om hur vi människor påverkas av klimatförändringar och vad det kan betyda för vår framtid.

Jakt

 1. När allting klaffar

  Artikel Skrivet av:Elenor Lindberg

  När hösten får fjället att spraka av färg dras vi fågeljägare dit som flugor till en sockerbit. Det är helt enkelt oemotståndligt.

 2. Tiden, tålamodet och Yngve Ryd

  Artikel Skrivet av:Åke Samuelsson

  Författaren Yngve Ryd intresserade sig för den gamla norrbottniska folkkulturen och gav tid och tålamod för att ta reda på allt som fanns att veta. Tidsplaner för att tömma ut ett ämne var oseriöst tyckte han själv.

 3. "Bakom storsten, neri svacka"

  Artikel Skrivet av:Ulrica Lidström

  Ulrica Lidström har funderat över kommunikation mellan människor och vad vi tycker att vi säger utan att säga det rakt ut.