Artiklar

Våra intervjuer, reportage och författarporträtt, tipslistor, krönikor och andra texter om sådant som finns på våra bibliotek.

Våra senaste artiklar

 1. Bokrecept språk: fonologi

  Skrivet av:Åsa Zetterström

  Vissa språkljud kan vara svåra att forma. De här bilderböckerna passar bra för att träna specifika språkljud, till exempel s, f, b eller r.

 2. Lär om minoriteter

  Skrivet av:Anna Sahlén

  20-26 februari är det modersmålsvecka. I år lanserar biblioteken i Umeå temaväskor som ett stöd för förskolor och andra som vill lära sig mer om Sveriges nationella minoriteter.

 3. Lite kärlek

  Skrivet av:Åsa Zetterström

  Vi har listat tio nyare ungdomsböcker om kärlek som du kan låna på biblioteken.

Visa fler

Porträtt och intervjuer

 1. Shirley Jackson – en mästare på vardagsskräck

  Skrivet av:Linda, Umeå stadsbibliotek

  Shirley Jackson är känd för sina psykologiska thrillers och gotiska skräckromaner. Hennes berättelser har inspirerat flera kända författare och den 14 december 2016 var det 100 år sedan hon föddes.

 2. Ingrid Vang Nyman 100 år

  Skrivet av:Anna Sahlén

  Ingrid Vang Nyman skapade en oförglömlig Pippi och förde in modernismen i den svenska barnboken. Hon var en framstående illustratör med stor potential, men också en rotlös människa som präglades av sjukdom.

 3. Helena Dahlgrens behov av skräck

  Skrivet av:Anna Sahlén

  Helena Dahlgren ser sig själv som en stereotyp fiktionsnörd. Försiktig i det verkliga livet men förtjust i äventyr, skräck och andra stora känslor så länge de håller sig till fiktionen.

Visa fler

Reportage

 1. Ingen "kris" när vi är fria på så många sätt

  Skrivet av:Anna Östman

  Den italienska författaren Igiaba Scego deltog i ett samtal om migration och att skriva i exil under Bok och bibliotek tidigare i år. Hennes senaste roman, Adua, släpptes på svenska i september 2016.

Visa fler

Krönikor

 1. Kajak för både avkoppling och äventyr

  Skrivet av:Anna Sjöstedt Wirén

  Känslan av Robinson Crusoe-livet gav mersmak för vår krönikör. När tillfälle äntligen gavs, blev hon kajakpaddlare på allvar.

Visa fler

Aktuella teman

Julen

 1. Julböcker för små barn

  Skrivet av:Åsa Zetterström

  Vad kan vara mysigare än att ta en paus i julfirandet, sätta sig i en lugn vrå och läsa tillsammans. Minabibliotek tipsar om några godbitar för de yngsta.

 2. Julmat för alla smaker

  Skrivet av:Kerstin Hasselgärde

  Saftig adventskaka, julvört eller griljerad skinka. Alla har vi våra matfavoriter kring jul. Ett sätt att slippa julstressen är att börja laga maten i god tid.

Visa fler

Augustpriset

 1. Augustvinnare 2016

  Artikel Skrivet av:Anna Sahlén

  Här är årets vinnare av Augustpriset tillsammans med juryns motiveringar. Låna och läs!

 2. Låna Augustpristagarna 2015

  Artikel Skrivet av:Migration User

  Den 23 november utsågs årets Augustpristagare. Jonas Hassen Khemiri, Karin Bojs och Jessica Schiefauer. Ställ dig i kö för att låna de prisbelönta böckerna eller låna e-boken!

Visa fler