Artiklar

Våra intervjuer, reportage och författarporträtt, tipslistor, krönikor och andra texter om sådant som finns på våra bibliotek.

Våra senaste artiklar

 1. Att minnas Förintelsen

  Skrivet av: Sara Johansson

  Det finns händelser i historien som aldrig får falla i glömska. Dit hör det systematiska folkmord som kallas Förintelsen. Den 27 januari är Förintelsens minnesdag.

 2. Johan Svedjedal om Karin Boye

  Skrivet av: Anna Sahlén

  I sin biografi Den nya dagen gryr tecknar litteratursociologen och författaren Johan Svedjedal ett porträtt av Karin Boye med fokus på hennes författarskap under 1930-talet. Under en föreläsning på Grubbebiblioteket berättade Johan Svedjedal om Karin Boyes liv och verk. 

 3. Läs arabiska böcker för barn på svenska

  Skrivet av: Frida Rönnbäck

  En hemlighet, en listig get och en sagokista. Det och andra spännande och roliga berättelser för barn finns i de här böckerna. Böcker översatta till svenska från arabiska.

 4. Testar läsarens nerver och sug efter spänning

  Skrivet av: Saga, prao på Umeå stadsbibliotek

  Gillar du rysare, att läsa om spöken? Då kan jag med gott samvete rekommendera Ingelin Angerborns böcker, skriver Saga som hade prao på Umeå stadsbibliotek vintern 2017.

Visa fler

Porträtt och intervjuer

 1. Johan Svedjedal om Karin Boye

  Skrivet av: Anna Sahlén

  I sin biografi Den nya dagen gryr tecknar litteratursociologen och författaren Johan Svedjedal ett porträtt av Karin Boye med fokus på hennes författarskap under 1930-talet. Under en föreläsning på Grubbebiblioteket berättade Johan Svedjedal om Karin Boyes liv och verk. 

 2. Vi möter Sara Bergmark Elfgren

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Hon har haft två boksläpp under 2017. Nu skriver Sara Bergmark Elfgren på en pjäs, för ett tv-spel och håller på med andra serieboken om ranen Vei. Vi träffade författaren till Norra Latin och Cirkeln, som hon skrev tillsammans med Mats Strandberg, när hon besökte Umeå.

 3. Jonna Björnstjerna

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Hon har skrivit och ritat de gulliga och läskiga böckerna om den underbara familjen Kanin. Själv är Jonna Björnstjerna rädd för spöken, fast hon inte tror på dem.

Visa fler

Reportage

 1. "Jag får göra precis som jag vill."

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  En läskig tunnel, bomber och elände i Tyskland eller en egen Youtube-kanal. Sådant kan Torsten Bengtssons böcker handla om. Minabibliotek följde med när han hälsade på hos klass fyra på Linblomman i Umeå.

Visa fler

Krönikor

 1. Kajak för både avkoppling och äventyr

  Skrivet av: Anna Sjöstedt Wirén

  Känslan av Robinson Crusoe-livet gav mersmak för vår krönikör. När tillfälle äntligen gavs, blev hon kajakpaddlare på allvar.

Visa fler

Teman

Klassiker

 1. Klassiker: Mandarinerna

  Skrivet av: Robert Jansson

  Sex, politik och en intellektuell elit med identitetskris. Simone de Beauvoirs moderna klassiker Mandarinerna innehåller allt, och lite till.

 2. Ingrid Bergman att låna

  Skrivet av: ADM\annsah02

  Den 29 augusti är det 100 år sedan den trefaldigt Oscarsbelönade skådespelerskan Ingrid Bergman föddes. Här är filmer och böcker att låna om och med henne.

 3. Klassiker från skoltiden

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Den första kontakten med litteraturens klassiker sker ofta i skolan. Visst är det nyttigt att lära sig om historia och det egna kulturarvet genom skönlitteratur, men upplevelserna kanske inte alltid är odelat positiva.

Resor

 1. Att resa med böcker i bagaget

  Artikel Skrivet av: Elisabet Pettersson

  En bra förberedelse inför en utlandsresa är att bekanta sig med landets litteratur. Resehandböcker i all ära, men det går att få nog så många tips från skönlitterära böcker.

 2. Bussresa till Tallbergsbroarna

  Artikel Skrivet av: Birgitta Lind

  Det blev en härlig dag vid Tallbergsbroarna och i Nyåker när Hörnefors bibliotek och Solgården arrangerade resa tillsammans.

 3. Kludd i böcker är inte alltid fel

  Artikel Skrivet av: Eva Petri Eriksson

  Får man kludda i bibliotekets böcker? Naturligtvis inte! Eller...? Eva Petri Eriksson upptäckte ett tillfälle där det faktiskt var bra med lite anteckningar i marginalen.