Artiklar och tipslistor

Våra intervjuer, reportage och författarporträtt, tipslistor, krönikor och andra texter om sådant som finns på våra bibliotek.

 1. Augustvinnare 2021

  Juryn har talat. Årets vinnare av Svenska förläggareföreningens litteraturpris är Eufori, Dolda gudar och Nattkorpen.

 2. Tiden som karaktär

  Bibliotekarien Tobias Johansson har läst tre läsvärda böcker som får honom att fundera över tid och hur den präglar våra liv. Här delar han med sig av sina tankar och lästips.

 3. Läsning till fars dag

  Personalen på våra bibliotek tipsar om böcker med pappor i huvudrollen. Romaner, biografier och barnböcker bland annat.

Tipslistor

 1. Läsning till fars dag

  Artikel Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

  Personalen på våra bibliotek tipsar om böcker med pappor i huvudrollen. Romaner, biografier och barnböcker bland annat.

 2. Skräck för vuxna

  Artikel Skrivet av: Jenny Lundgren, Elisabet Pettersson

  Höst och ruskväder ute. Perfekt att sitta inne med en bok. Varför inte en riktigt otäck historia? Här bjuder vi på skräcktips för en vuxen läsare.

 3. Höstens nya facklitteratur

  Artikel Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

  Lär dig något nytt eller få andra perspektiv med faktaböcker på bibliotekens hyllor. Här är några boknyheter hösten 2021.

 4. Höstens skörd

  Artikel Skrivet av: Maria Nordenback

  Nu är det skördetid i både trädgårdslandet och skogen. Här är tips på nyare böcker om hur du kan ta tillvara det du har odlat och plockat.

 5. Boktips till förskolor

  Artikel Skrivet av: Anna Lindström, Anna Croné, Katarina Markström

  Listor för dig som arbetar med språk-, läs och skrivutveckling inom förskolan, med tips på böcker och andra resurser på biblioteken. Jobbar du i Umeå kommun kan du även se filmade tips via intranätet.

Visa fler

Porträtt och intervjuer

 1. En auktoritet inom minimalism och monotoni

  Skrivet av: Magnus Kronlund

  Egensinnigt, ordfattigt, svartvitt och rock'n'roll. Aki Kaurismäkis filmspråk är unikt på många sätt, även när han applicerar det på välkända berättelser. Och den utsatta människan är allt som oftast i fokus.

 2. Att skriva en bok tillsammans

  Skrivet av: Sara Wikman

  Ett rum till Lisen handlar om två nioåringar som blir vänner en sommar. Tillsammans testar de hela huset, i jakt på det ultimata sovrummet. Tillsammans har också Ellen Svedjeland och Elin Johansson skrivit boken. Läs om hur det gick till.

 3. Bella Linde odlar utan att gräva

  Skrivet av: Ellen Ekbom, Bella Linde, Anna Östman

  Hon har skrivit flera böcker om odling. Sedan många år tillbaka har journalisten och författaren Bella Linde dock slutat använda spade och i sin senaste bok berättar hon varför.

 4. Ellen Sundberg tolkar Bodil Malmsten

  Skrivet av: Anna Sahlén

  "Det kändes som att de var gjorda för att vara tillsammans med min musik." säger Ellen Sundberg när hon berättar om hur förvånansvärt lätt det gick att tonsätta Bodil Malmstens dikter.

 5. Lyrik och skrivlust på länk

  Skrivet av: Desirée Hansson

  Under februari och mars anordnades en digital poesiklubb av Robertsfors bibliotek i samarbete med författaren Anna Holmström Degerman: “Det skulle inte vara en regelrätt skrivkurs utan vi ville att samtalet skulle få leda. Vi ville lyfta poesin och eget skrivande.”

Visa fler

Krönikor

 1. Tiden som karaktär

  Skrivet av: Tobias Johansson

  Bibliotekarien Tobias Johansson har läst tre läsvärda böcker som får honom att fundera över tid och hur den präglar våra liv. Här delar han med sig av sina tankar och lästips.

 2. Biblioterapi och en hyllning till biblioteken

  Skrivet av: Karin Gulliksson

  Biblioterapi. Det hörs ju på namnet vad det är, eller? Du som läsare och kanske stressad medmänniska kan hitta böcker i alla ämnen. Och den som inte orkar läsa kanske vill lyssna på en bok.

 3. Den tysta jakten

  Skrivet av: Astrid Wolff Feychting, Minabiblioteks redaktion

  Vår skribent njuter av höst och svampplockning. Den tysta jakten, spänningen och överraskningsmomentet - du vet aldrig vad du kan hitta när ger dig i skogen.

 4. Vårens första cykeltur

  Skrivet av: Maria Nordenback

  Att cykla på våren är en härlig upplevelse. Dagarna blir längre, naturen vaknar och dag för dag kan en förundras över allt som händer i naturen, i ett tempo som gör att en hinner känna, se och lukta.

Visa fler