Artiklar

Våra intervjuer, reportage och författarporträtt, tipslistor, krönikor och andra texter om sådant som finns på våra bibliotek.

Våra senaste artiklar

 1. Boktips för att organisera hemma

  Skrivet av: Monica Linell

  Det finns många böcker med idéer och inspiration för dig som vill organisera ditt hem för att skapa mer trivsel och större välmående. Monica Linell tipsar om flera titlar som tar sig an ämnet ur olika perspektiv.

 2. Titta och hitta!

  Skrivet av: Malin Granberg

  Myllrande, fantasifulla bilderböcker där du ska försöka hitta personer, djur och saker. Populärt bland både yngre och lite äldre barn, och en hel del vuxna.

 3. Inblickar i de andra djurens värld

  Skrivet av: Hanna Widman

  Människor är inte de enda varelser som har ett rikt inre liv. Den som själv lever tillsammans med djur har nog knappast tvivlat på det, men nu finns även forskning som visar att djurens och människornas inre världar inte ligger så långt ifrån varandra som många kanske tror.

 4. Mumintrollet fyller 75 år

  Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

  Hurra för Mumintrollet! Det är 75 år sedan den första boken om Mumin kom. Vi har pratat med tre bibliotekarier som verkligen gillar Mumintrollet och hans värld.

 5. Engelsk parlör för Austen-iter

  Skrivet av: Anna Östman

  Vi har listat några engelska ord som låter bekanta, men som för 200 år sedan betydde något annat än vi är vana vid.

Visa fler

Porträtt och intervjuer

 1. Alma Thörn fann berättelsen i mormors källare

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Releasen för Alma Thörns debutbok var planerad att ske lagom till årets upplaga av Littfest. Så kom corona-viruset och ändrade allas planer. Men Alltid hejdå finns nu ute i världen, en träffande skildring av växelvist boende berättad ur ett barns perspektiv.

 2. Johanna Lindbladh undersöker berättandets betydelse

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Hur verkligheten påverkar den ryska litteraturen och hur den i sin tur påverkar minnen av verkligheten är frågor som intresserar och sysselsätter Johanna Lindbladh, 2020 års Elsa Swenson-stipendiat.

Visa fler

Tipslistor

 1. Titta och hitta!

  Artikel Skrivet av: Malin Granberg

  Myllrande, fantasifulla bilderböcker där du ska försöka hitta personer, djur och saker. Populärt bland både yngre och lite äldre barn, och en hel del vuxna.

 2. Böcker som kan bryta din läskramp

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Läsandet kan gå i vågor. Ibland händer det saker som gör att läsandet kommer bort. Ibland fungerar det bara inte att läsa. Vi har samlat några titlar som kan hjälpa dig att komma igång med läsningen igen.

 3. Interaktiva bilderböcker

  Artikel Skrivet av: Malin Granberg

  Ibland vill en bara luta sig tillbaka och lyssna på en bok men ibland kan det vara roligt att delta själv med liv och lust. I de här bilderböckerna uppmanas barnen att göra olika saker för att ta sig vidare i berättelsen.

 4. På sommarens läslista

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Sommar och kanske extra mycket tid till läsning. Vi listar vad som står på bibliotekspersonalens läslistor sommaren 2020.

Visa fler