Artiklar

Våra intervjuer, reportage och författarporträtt, tipslistor, krönikor och andra texter om sådant som finns på våra bibliotek.

Våra senaste artiklar

 1. Vilken är världens bästa bok?

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  På Världsbokdagen 23 april firas böcker, författare och läsning runt om i världen. Vilken är världens bästa bok tycker du? Skicka in ditt tips så publicerar vi det här på Minabibliotek.

 2. Ungdomsböcker på nederländska

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Vi har listat några ungdomsromaner på nederländska som finns att låna från Umeå stadsbibliotek. Vill du hämta på ett annat bibliotek i Umeåregionen är det inget problem.

 3. Filmtajm

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Spana in de här animerade filmerna som några barn gjorde på Barnens littfest. Tillsammans med konstnären Frida Hammar skapade de stop motion-filmer med så kallad cut out-teknik. Läckert blev det!

 4. Godis, påsk och historia

  Skrivet av: Maria Nordenback

  Godis har en lång historia och är otroligt populärt i Sverige under påsken. Under påsk är det många av oss som har som tradition att ge bort påskägg med godis i. Vår krönikör dyker här ner lite djupare i godispåsen.

 5. Från Konsum-charken till Buckingham Palace

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Ann-Sofie Widegren och Maria Hägglund lämnade Umeå 1994 för att plugga engelska i London i tio månader. 25 år senare är de fortfarande kvar i England och driver ett framgångsrikt företag

Visa fler

Porträtt och intervjuer

 1. En månad för kvinnor inom skräck

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Februari har i flera år varit en temamånad för att lyfta kvinnliga skräckskapare. Nätverket Vagina dentata med författaren Madeleine Bäck i spetsen har tagit det ett steg längre och lyfter kvinnor inom horror året om.

 2. Hans Fallada: författare under påverkan

  Skrivet av: Magnus Kronlund

  Magnus Kronlund skriver om ett författarskap som lyfts på nytt, vars inspirerade texter är svåra att värja sig emot men som också ger en märklig upplevelse med en obehaglig eftersmak.

Visa fler

Tipslistor

 1. En deckare till påskägget?

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Om du är sugen på att läsa en deckare i påsk kanske någon av dessa faller dig i smaken? Bibliotekets personal ger sina favoriter bland ny kriminallitteratur. Kom ihåg att många titlar kan gå att e-låna.

 2. Vårens nya romaner

  Artikel Skrivet av: Minabibliotek

  Böcker som de större förlagen i Sverige lyfter fram i sin utgivning våren 2019.

 3. Boktipsardag på SFI

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Minabibliotek fick vara med när fem elever berättade om varsin bok.

Visa fler