Artiklar och tipslistor

Våra intervjuer, reportage och författarporträtt, tipslistor, krönikor och andra texter om sådant som finns på våra bibliotek.

 1. Göteborg fyller 400 år

  Göteborg firar jämn födelsedag 2021. Passa på att läsa och lära dig mer om staden på "Sveriges framsida".

 2. Sch! #9 Skräck på Litteratur och retur

  Västerbotten och Österbotten samtalar om skräck. Författaren Henna Johansdotter och filmskaparen Cindy Stenberg avhandlar övernaturligt, "galenskap" och matlagning(!) inom skräck-genren. Jenny Lundgren, bibliotekarie och bokbloggare, leder samtalet. Många tips utlovas. 

 3. Samisk språkvecka 2021

  Urfolket samerna har flera olika språk. Biblioteken har en hel del att erbjuda på flera av dem.

 4. Skräck för vuxna

  Höst och ruskväder ute. Perfekt att sitta inne med en bok. Varför inte en riktigt otäck historia? Här bjuder vi på skräcktips för en vuxen läsare.

 5. Augustnomineringar 2021

  Låna och läs årets Augustnominerade böcker! En av böckerna är skriven av två författare som bor i Umeå och Tavelsjö.

Tipslistor

 1. Skräck för vuxna

  Artikel Skrivet av: Jenny Lundgren, Elisabet Pettersson

  Höst och ruskväder ute. Perfekt att sitta inne med en bok. Varför inte en riktigt otäck historia? Här bjuder vi på skräcktips för en vuxen läsare.

 2. Höstens nya facklitteratur

  Artikel Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

  Lär dig något nytt eller få andra perspektiv med faktaböcker på bibliotekens hyllor. Här är några boknyheter hösten 2021.

 3. Höstens skörd

  Artikel Skrivet av: Maria Nordenback

  Nu är det skördetid i både trädgårdslandet och skogen. Här är tips på nyare böcker om hur du kan ta tillvara det du har odlat och plockat.

 4. Boktips till förskolor

  Artikel Skrivet av: Anna Lindström, Anna Croné, Katarina Markström

  Listor för dig som arbetar med språk-, läs och skrivutveckling inom förskolan, med tips på böcker och andra resurser på biblioteken. Jobbar du i Umeå kommun kan du även se filmade tips via intranätet.

 5. Höstens nya skönlitteratur

  Artikel Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

  Ett urval av nya titlar som kommer till biblioteken under hösten 2021. Du hittar kategorierna romaner, deckare och thrillers samt lyrik.

Visa fler

Porträtt och intervjuer

 1. En auktoritet inom minimalism och monotoni

  Skrivet av: Magnus Kronlund

  Egensinnigt, ordfattigt, svartvitt och rock'n'roll. Aki Kaurismäkis filmspråk är unikt på många sätt, även när han applicerar det på välkända berättelser. Och den utsatta människan är allt som oftast i fokus.

 2. Att skriva en bok tillsammans

  Skrivet av: Sara Wikman

  Ett rum till Lisen handlar om två nioåringar som blir vänner en sommar. Tillsammans testar de hela huset, i jakt på det ultimata sovrummet. Tillsammans har också Ellen Svedjeland och Elin Johansson skrivit boken. Läs om hur det gick till.

 3. Bella Linde odlar utan att gräva

  Skrivet av: Ellen Ekbom, Bella Linde, Anna Östman

  Hon har skrivit flera böcker om odling. Sedan många år tillbaka har journalisten och författaren Bella Linde dock slutat använda spade och i sin senaste bok berättar hon varför.

 4. Ellen Sundberg tolkar Bodil Malmsten

  Skrivet av: Anna Sahlén

  "Det kändes som att de var gjorda för att vara tillsammans med min musik." säger Ellen Sundberg när hon berättar om hur förvånansvärt lätt det gick att tonsätta Bodil Malmstens dikter.

 5. Lyrik och skrivlust på länk

  Skrivet av: Desirée Hansson

  Under februari och mars anordnades en digital poesiklubb av Robertsfors bibliotek i samarbete med författaren Anna Holmström Degerman: “Det skulle inte vara en regelrätt skrivkurs utan vi ville att samtalet skulle få leda. Vi ville lyfta poesin och eget skrivande.”

Visa fler

Krönikor

 1. Biblioterapi och en hyllning till biblioteken

  Skrivet av: Karin Gulliksson

  Biblioterapi. Det hörs ju på namnet vad det är, eller? Du som läsare och kanske stressad medmänniska kan hitta böcker i alla ämnen. Och den som inte orkar läsa kanske vill lyssna på en bok.

 2. Den tysta jakten

  Skrivet av: Astrid Wolff Feychting, Minabiblioteks redaktion

  Vår skribent njuter av höst och svampplockning. Den tysta jakten, spänningen och överraskningsmomentet - du vet aldrig vad du kan hitta när ger dig i skogen.

 3. Vårens första cykeltur

  Skrivet av: Maria Nordenback

  Att cykla på våren är en härlig upplevelse. Dagarna blir längre, naturen vaknar och dag för dag kan en förundras över allt som händer i naturen, i ett tempo som gör att en hinner känna, se och lukta.

 4. Det finns bara en Godzilla

  Skrivet av: Tommy Bildström

  Vår skribent berättar om sin upplevelse av en särskilt långvarig serie filmer. Är du också sugen på att se ett megamonster rasera Tokyo? Prova vår filmtjänst Cineasterna.

Visa fler