Arkitektur som syns
I tidningarna och på webben har vi fått ta del av både ritningar och modeller av hur den nya så kallade Kulturväven i Umeå kommer att se ut. Spektakulära byggnader är en trend i hela världen och det finns även andra byggnader än kulturhus som sticker ut.
Byggandet av den så kallade Kulturväven i Umeå pågår får fullt. Det blir ett hus som verkligen kommer att sticka ut.
Engagerar många
Diskussionen kring det nya kulturhuset, och speciellt stadsbibliotekets flytt, har tidvis varit intensiv. Stadsbyggnadsfrågor engagerar många och ett annat exempel är stridigheterna kring de första höghusen i Umeå. Alla har vi olika uppfattningar om hur nya byggnader ska se ut och hur staden ska utvecklas. Många tycker väldigt illa om att man placerar moderna hus bland gamla, medan andra tycker det är spännande. Stora, spektakulära byggnader som förändrar stadsbilden uppfattas ofta som skrytbyggen.
Det finns många både äldre och nyare exempel på bibliotek och kulturhus som sticker ut i stadsbilden. Ett nytt svenskt exempel är Halmstads stadsbibliotek, som invigdes 2006. Med glasfasad runt om och en del som på pelare lutar sig ut över Nissan är det en byggnad som märks.
Bibliotek som sticker ut
Spektakulära byggnader är en trend i hela världen. Ett annat nordiskt biblioteket med ännu mer utmärkande arkitektur är i Tromsö från 2005. Ännu mer uppseendeväckande är Seattle Public Library, Danmarks nationalbibliotek "Den svarta diamanten" och förstås det nya biblioteket i Alexandria, som är ritat av samma arkitektkontor som ritat Kulturväven, norska Snøhetta.
En del byggnader är avvikande oavsett vilken omgivning de placeras i, på grund av sin skala och arkitekturens totala likgiltighet för hur ett hus "ska" se ut. De senaste årtiondena har den här typen av byggnader dykt upp över hela världen. Den ena staden försöker överträffa den andra med spekatakulära eller jättehöga byggnader. Lite mycket av det goda har det kanske blivit och den lokala särarten går för det mesta förlorad.
Vem bygger högst?
I juli i år invigdes The Shard i London. Den var med sina 310 meter tänkt att bli Europas högsta hus, men nu verkar det som om Mercury City Tower som håller på att byggas i Moskva blir ännu högre. The Shard är ritad av Renzo Piano, som är mest känd för kulturhuset Centre Pompidou i Paris. Ett annat landmärke i London är Norman Fosters 30 St Mary Axe, allmänt kallad The Gherkin.
En av de mest kända av de här så kallade ikoniska byggnaderna är Guggenheimmuseet i Bilbao. Det ritades av Frank O. Gehry och invigdes 1997. Av senare datum är Zaha Hadids spekatakulära skapelser, konstmuseet MAXXI i Rom och operahuset i Guangzhou i Kina, både invigda 2010. Konstmuseer verkar vara intressanta objekt för arkitekter som vill ta ut svängarna. Glaspyramiden av I. M. Pei som bildar den nya ingången till Louvren i Paris är kanske ingen ikonisk byggnad, men nyskapande, och den väckte verkligen uppmärksamhet.
Turning torso otypisk
En annan arkitekt som bör nämnas i det här sammanhanget är Santiago Calatrava. I Sverige är han väl mest känd för Turning torso i Malmö, men mer typiska för honom är den fågelvingeinspirerade tågstationen Satolas i Lyon, Konst- och vetenskapscentret i Valencia och Oriente-stationen i Lissabon.
Det går att frossa i bilder på de flesta av de ovan nämnda och en massa andra fascinerande och nyskapande byggnader i boken Buildnings for tomorrow. På biblioteket finns också böcker om flera av de stora banbrytande arkiteketerna på det här området.
Foto: Jacob Wodzynski, CBHL, Karen Roe (se länkar för fotorättigheter)