Arkitektur som syns

I tidningarna och på webben har vi fått ta del av både ritningar och modeller av hur den nya så kallade Kulturväven i Umeå kommer att se ut. Spektakulära byggnader är en trend i hela världen och det finns även andra byggnader än kulturhus som sticker ut.

Bild

Halmstads stadsbibliotek

Byggandet av den så kallade Kulturväven i Umeå pågår får fullt. Det blir ett hus som verkligen kommer att sticka ut.

Engagerar många

Diskussionen kring det nya kulturhuset, och speciellt stadsbibliotekets flytt, har tidvis varit intensiv. Stadsbyggnadsfrågor engagerar många och ett annat exempel är stridigheterna kring de första höghusen i Umeå. Alla har vi olika uppfattningar om hur nya byggnader ska se ut och hur staden ska utvecklas. Många tycker väldigt illa om att man placerar moderna hus bland gamla, medan andra tycker det är spännande. Stora, spektakulära byggnader som förändrar stadsbilden uppfattas ofta som skrytbyggen.

Det finns många både äldre och nyare exempel på bibliotek och kulturhus som sticker ut i stadsbilden. Ett nytt svenskt exempel är Halmstads stadsbibliotek, som invigdes 2006. Med glasfasad runt om och en del som på pelare lutar sig ut över Nissan är det en byggnad som märks.

Bild

Seattle public library

Bibliotek som sticker ut

Spektakulära byggnader är en trend i hela världen. Ett annat nordiskt biblioteket med ännu mer utmärkande arkitektur är i Tromsö från 2005. Ännu mer uppseendeväckande är Seattle Public Library, Danmarks nationalbibliotek "Den svarta diamanten" och förstås det nya biblioteket i Alexandria, som är ritat av samma arkitektkontor som ritat Kulturväven, norska Snøhetta.

En del byggnader är avvikande oavsett vilken omgivning de placeras i, på grund av sin skala och arkitekturens totala likgiltighet för hur ett hus "ska" se ut. De senaste årtiondena har den här typen av byggnader dykt upp över hela världen. Den ena staden försöker överträffa den andra med spekatakulära eller jättehöga byggnader. Lite mycket av det goda har det kanske blivit och den lokala särarten går för det mesta förlorad.

Vem bygger högst?

I juli i år invigdes The Shard i London. Den var med sina 310 meter tänkt att bli Europas högsta hus, men nu verkar det som om Mercury City Tower som håller på att byggas i Moskva blir ännu högre. The Shard är ritad av Renzo Piano, som är mest känd för kulturhuset Centre Pompidou i Paris. Ett annat landmärke i London är Norman Fosters 30 St Mary Axe, allmänt kallad The Gherkin.

The Shard i London

The Shard i London

En av de mest kända av de här så kallade ikoniska byggnaderna är Guggenheimmuseet i Bilbao. Det ritades av Frank O. Gehry och invigdes 1997. Av senare datum är Zaha Hadids spekatakulära skapelser, konstmuseet MAXXI i Rom och operahuset i Guangzhou i Kina, både invigda 2010. Konstmuseer verkar vara intressanta objekt för arkitekter som vill ta ut svängarna. Glaspyramiden av I. M. Pei som bildar den nya ingången till Louvren i Paris är kanske ingen ikonisk byggnad, men nyskapande, och den väckte verkligen uppmärksamhet.

Turning torso otypisk

En annan arkitekt som bör nämnas i det här sammanhanget är Santiago Calatrava. I Sverige är han väl mest känd för Turning torso i Malmö, men mer typiska för honom är den fågelvingeinspirerade tågstationen Satolas i Lyon, Konst- och vetenskapscentret i Valencia och Oriente-stationen i Lissabon.

Det går att frossa i bilder på de flesta av de ovan nämnda och en massa andra fascinerande och nyskapande byggnader i boken Buildnings for tomorrow. På biblioteket finns också böcker om flera av de stora banbrytande arkiteketerna på det här området.

Text: Annika Winning, Minabibliotek.se
Foto: Jacob Wodzynski, CBHL, Karen Roe (se länkar för fotorättigheter)

Här finns fler bilder på Seattle public library av Rem Koolhaas
Se bilder på och läs mer om The gherkin i London
Här kan du se några av Zaha Hadids byggnader
Här finns foton på Satolas-stationen i Lyon av Santiago Calatrava

webbplatsen Librarybuildings.info kan du hitta ännu fler biblioteksbyggnader.

 1. Buildings for tomorrow

  Undertitel: architecture that changed our world
  Av: Cattermole, Paul
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Arkitektur
  Finns som: Bok
 2. Renzo Piano

  Av: Agnoletto, Matteo
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Konsthistoria
  Finns som: Bok
 3. Frank Gehry

  Undertitel: the houses
  Av: Friedman, Mildred
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Konsthistoria
  Finns som: Bok
 4. Zaha Hadid

  Undertitel: the complete buildings and projects
  Av: Hadid, Zaha
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Konsthistoria
  Finns som: Bok
 1. Lyckans arkitektur

  Av: De Botton, Alain Tipsat av: Annika Winning

  Hur husen i vår omgivning ser ut engagerar människor. De flesta verkar ha åsikter om vad som är fult och vackert i arkitekturen. Och det är inte så konstigt. Hur våra hus och de ting vi omger oss med ser ut påverkar oss, kanske ännu mer än vi tror.

Byggnader av snö och is

Skrivet av: Hans Millgård

Tittar vi nordbor ut genom våra rimfrostiga fönster, ser vi kanske inte skogen för alla träd. Där ute finns det nämligen enorma mängder byggnadsmaterial som det går att skapa så mycket mer än snögubbar av.

Ödehus och spår av liv

Skrivet av: Hans Millgård

Ödehus och rivna byggnader vittnar om urbanisering och vår alltmer accelerande kultur. Hans Millgård tipsar om några böcker som skildrar spåren av vårt samhälle.

I Barcelona

Skrivet av: Annika Winning

Barcelona toppar listorna över populäraste weekendresmål år efter år. Lite tjatigt kan tyckas, men fullt förståeligt. Barcelona är en stad att återvända till.

Rapporter från New York

Skrivet av: Annika Winning

En delegation från Umeåregionens bibliotek åkte till New York för att ta emot ett pris som Umeåregionens bibliotek tilldelats av FN. Vi fick direktrapporter från resan från några av dem som följde med.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Annika Winning den 23 november 2012