Apocalypse Now Redux

"Charlie don't surf!" Den amerikanska överstelöjtnanten Kilgores beslut att anfalla en vietnamesisk by endast på grund av de utmärkta surfvågorna i området, sätter fingret på det tydliga antikrigsbudskapet i filmen Apocalypse Now.

Apocalypse Now (1979) är en film regisserad av Francis Ford Coppola och bygger löst på Joseph Conrads bok Mörkrets hjärta och hämtar uppslag från Michael Herrs bok Rapporter.

Under Vietnamkriget får kapten Benjamin L. Willard (Martin Sheen) uppdrag att söka upp och likvidera överste Walter E. Kurtz (Marlon Brando), från de amerikanska specialstyrkorna, som påstås ha blivit galen. Kurtz sägs har gjort sig till härskare över en krigisk stam i Kambodjas djungler och uppges attackera allierade som fiender utan åtskillnad.

Vansinne och surrealism
Filmen är en mörk skildring av människans vansinne. I tidvis surrealistiska former skildras politik, våld, kärlek och galenskap. Antikrigsbudskapet är ett tydligt tema genom filmen. En klassisk scen är när en flygspaningsenhet med sina helikoptrar anfaller en vietnamesisk by till tonerna av Richard Wagners "Valkyrians ritt", ett av Hitlers favoritstycken.

Fotot är gudomligt, från och till hallucinatoriskt. Vittorio Storaro fick en Oscar för bästa filmfoto med filmen 1979.

Problematisk filminspelning
Filminspelningen kantades av regelbundna problem som nästan satte stopp för hela projektet, bland annat återkommande dåligt väder och byte av huvudrollsinnehavare. Tidigt in i produktionen fick Harvey Keitel sparken till förmån för Martin Sheen. Sheen fick dock sedermera en hjärtattack under produktionen. Rykten om överkonsumtion av alkohol och droger som bidragande orsak förekommer.

Kostnaderna sköt i höjden. Coppolas eget produktionsbolag Zoetrope var nära en konkurs. Allt om själva filminspelningen kan man se i dokumentären Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse (1991), gjord av Coppolas fru Eleanor.

När väl filmningen var avslutad kunde inte Coppola besluta sig för hur filmen skulle sluta, så flera versioner på filmens slut gjordes (det förekommer delvis olika slut på olika upplagor och utgåvor av filmen).

Filmen blev dock en stor succé världen över och fick en Oscar för bästa ljud och en för bästa filmfoto 1979. Vid filmfestivalen i Cannes 1979 fick den Guldpalmen.

Apocalypse now redux
År 2001 hade Coppola premiär på en omarbetad version av filmen, Apocalypse Now Redux, som är 53 minuter längre, med tidigare inspelat material. Extramaterialet ger en fördjupning av filmen och nya perspektiv på Vietnamkriget.

Under ett tillfälligt stop i Apocalypse Now Redux stöter Willard på franska kolonister som envist valt att stanna kvar i landet trots att de före detta franska kolonialherrarna blev utkörda ur landet redan 1954. Diskussionen om kolonialism och USA:s inblandning i kriget som följer är en ny nyckelscen som höjer filmen ytterligare.

Apocalypse Now Redux fick bra kritik, även den fick Guldpalmen i Cannesfestivalen 2001.

En av världens bästa
Francis Ford Coppolas mästerverk är i mina ögon helt enkelt lysande. En av världens bästa filmer. När jag såg Redux på bio 2001 satt hela biopubliken tysta kvar i cirka 10 minuter efter det att filmen slutat, tagna av filmen.

Något som vanligtvis inte händer på bio.

 

Ur Apocalypse Now Redux
 
Martin Sheen i Apocalypse Now Redux

Legenden om Suriyothai

Tipsat av: Aina Gustavsson

Detta är den dyraste film som någonsin spelats in i Thailand. Det är också den största thailändska filmsuccén genom tiderna. Filmen tog fem år att planera och två år att spela in. Producent är Francis Ford Coppola.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Daniel Gunnestam den 6 november 2007