Apan och jag vinner Snöbollen

Eva Lindströms bok Apan och jag vann bilderbokspriset Snöbollen 2011. Priset delades ut under årets upplaga av Littfest i Umeå.

Bild på omslaget till Apan och jag
"Med bilderboken Apan och jag vänder sig Eva Lindström till en yngre bilderbokspublik än hon brukar. Hon berättar en enkel men finurlig historia som rymmer både humor och starka känslor kring uppbrott, ängslan och återförening.

Den lakoniska texten är stillsamt rimmad, färganvändningen i bilderna växlar mellan tokvardagens blekhet och det stigande känslotryckets hetare kolorit när svartsjukefantasiern tar form.

Eva Lindström utvecklar här sitt bilderboksberättande i fullt samspel med läsaren, som genom bildernas ledtrådar hela tiden hålls införstådd med det verkliga skeendet. Eva Lindström är en bilderbokskonstnär som verkligen vet hur man tar tillvara bilderboksmediets alla möjligheter."

Så löd juryns motivering.

Unikt bilderbokspris

Snöbollen - årets svenska bilderbok
Snöbollen var ett nytt nationellt bilderbokspris som delades ut för första gången 2012. Syftet med priset är att uppvärdera bilderboken som konstnärligt verk samt att uppmuntra upphovspersoner och förlag att tänja på bilderbokens konstnärliga gränser vad gäller innehåll och form. Snöbollenpriset är det enda pris i Sverige som ges till bilderboken som konstform. Prissumman är 50 000 kr.
 
– Roligt att bilderboken äntligen uppmärksammas i hela sin komplexitet, som ett möte mellan text och bild i det unika mediet bok, säger Ulla Rhedin, litteraturvetare, bilderboksforskare och medlem i juryn för bilderbokspriset Snöbollen.
 
Bakom priset Snöbollen står Krumelur – föreningen för unga ord i norr, i samarbete med Umeå 2014, Astrid Lindgrens Stiftelse Solkatten, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet Umeå universitet, Länsbiblioteken i Västerbotten och Västernorrland samt Littfest.

Snöbollens webbplats (länk öppnas i nytt fönster)

Text: Pressmeddelande bearbeatat av Anna Sahlén, Minabibliotek.se

 1. Apan och jag

  Av: Lindström, Eva
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok

Apan och jag

Av: Lindström, Eva Tipsat av: Annika Edlund

Eva Lindström har just kommit med en bilderbok för lite yngre barn. En rimmad bok om lusten och våndan av att ha Apan som vän.

Berättar med kontraster

Skrivet av: Hans Millgård

I Eva Lindströms böcker gäller det att ha ögonen med sig, då bilden kan berätta oändligt mycket mer än texten. Men även för denna framgångsrika illustratör och författare var vägvalen inte alltid solklara.

Hur mår bilderboken?

Skrivet av: Anna Sahlén

Barn behöver skönlitteratur och förlagen borde satsa mer på kvalitet än kvantitet. Barnbokskännaren Ulla Rhedin och illustratören Anna-Clara Tidholm var överens när de samtalade om bilderbokens situation i Sverige.

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 1 mars 2012