Använd biblioteket hemma

Du måste inte komma till biblioteket för att använda det. Du kan gratis låna en film, en bok, läsa tidningar eller ta reda på saker genom våra e-resurser.

Skärmdump från tidningstjänsten Pressreader
Du kan strömma en film i veckan med vår tjänst Cineasterna. Med tjänsten Pressreader får du tillgång till dagstidningar, veckotidningar och månadstidskrifter från hela världen. Och bland våra e-böcker och e-ljudböcker finns många intressanta titlar för både barn, unga och vuxna. 

Film på Cineasterna 

Du kan låna en strömmande film i veckan genom Cineasterna. Bland nya kvalitetsfilmer och äldre klassiker finns massor av bra filmer. Det är enkelt och gratis. 

Läsa tidningar hemma

Pressreader finns tidningar och tidskrifter från hela världen och på många olika språk. Du kan läsa dem på din dator, surfplatta eller telefon. 

Du hittar exempelvis Västerbottens-kuriren (VK), Folkbladet, Svenska Dagbladet och brittiska The Guardian bland de många dagstidningarna. Det finns också veckotidningar och facktidskrifter inom alla möjliga områden. Mat, psykologi, mode, vetenskap, politik, samhälle och djur är bara några av ämnena. 

Läs mer om hur Pressreader fungerar. 

E-böcker och E-ljudböcker

Det finns både ny och gammal litteratur att läsa eller lyssna till på din enhet. På våra sidor om e-böcker och e-ljudböcker finns många bra tips på böcker som är populära just nu. Du kan låna direkt här på Minabibliotek, men läser och lyssnar gör du i appen Biblio.

Det är många som gör e-lån. Om det inte fungerar att låna när du försöker kan det vara bibliotekets månadskvot som tagit slut. Då fungerar det igen den första dagen i nästa månad.

Läs mer om hur det fungerar att låna e-böcker.

Läs mer om hur det fungerar att låna e-ljudböcker.

Få boktips

Vet du inte vad du ska läsa? Här på Minabibliotek finns det tusentals boktips. De senaste för varje målgrupp kan du hitta på den här sidan. Vill du själv försöka hitta fram till något tips bland dem vi har? Gör en "tom" sökning i sökrutan. Under fliken webbplats kan du sedan filtrera dig fram till det du söker. Välj sidtypen "Tips" och sedan kan du till exempel välja målgruppen "Vuxna" och ämnesord "noveller" så får du runt 40 tips på novellböcker.

Klicka och läs mer

 1. Låna e-medier

  Om du har ett bibliotekskort hos oss kan du låna e-böcker, e-ljudböcker och strömmande film. Du kan göra två e-boks- eller e-ljudbokslån var sjunde dag och du kan låna en strömmande film per vecka.

 2. E-film

  Via tjänsten Cineasterna kan du låna strömmande film direkt till datorn. Här får du information om hur du gör.

 3. E-tidningar

  Via tjänsten Pressreader erbjuder biblioteken mängder av tidningar och tidskrifter direkt i din dator, surfplatta eller mobil. VK och Folkbladet finns i utbudet.

 4. Boktips till dig

  Söker du efter bra böcker som kan passa dig eller din bokcirkel? Fyll i vårt formulär så svarar vi med ett par lästips. Nu på sommaren kan det ta lite längre tid än vanligt, innan du får svar.

 5. Bokdetektiven

  Kommer du inte på något att läsa? Vill du få hjälp av ett proffs? Minabiblioteks bokdetektiv är redo. Fyll i och skicka iväg formuläret så får du boktips tillbaka med e-post.

 6. Arrangemang på internet

  Biblioteken erbjuder aktiviteter och program, för olika åldrar och intressen. Nästan som vanligt, men ändå annorlunda. Istället för att gå till biblioteket kan du vara med via din dator, smarta telefon eller surfplatta.

Se fler

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 8 juni 2021