Använd biblioteket hemma

Du måste inte komma till biblioteket för att använda det. Du kan gratis låna en film, en bok, läsa tidningar eller ta reda på saker genom våra e-resurser.

Med tjänsten Pressreader får du tillgång till dagstidningar, veckotidningar och månadstidskrifter från hela världen. Och bland våra e-böcker och e-ljudböcker finns många intressanta titlar för både barn, unga och vuxna. 

Läsa tidningar hemma

Fyra tidningsomslag visas i en skärmbild av appen.

Pressreader finns tidningar och tidskrifter från hela världen och på många olika språk. Du kan läsa dem på din dator, surfplatta eller telefon. 

Du hittar exempelvis Västerbottens-kuriren (VK), Folkbladet, Svenska Dagbladet och brittiska The Guardian bland de många dagstidningarna. Det finns också veckotidningar och facktidskrifter inom alla möjliga områden. Mat, psykologi, mode, vetenskap, politik, samhälle och djur är bara några av ämnena. 

Läs mer om hur Pressreader fungerar. 

E-böcker och E-ljudböcker

Det finns både ny och gammal litteratur att läsa eller lyssna till på din enhet. På våra sidor om e-böcker och e-ljudböcker finns många bra tips på böcker som är populära just nu. Du kan låna direkt här på Minabibliotek, men läser och lyssnar gör du i appen Biblio.

Tre mobilskärmar med olika sidor från appen Bläddra. Bläddra kb.se

Det är många som gör e-lån. Om det inte fungerar att låna när du försöker kan det vara bibliotekets månadskvot som tagit slut. Då fungerar det igen den första dagen i nästa månad.

Läs mer om hur det fungerar att låna e-böcker.

Läs mer om hur det fungerar att låna e-ljudböcker.

E-böcker på minoritetsspråk

I appen Bläddra kan du just nu läsa böcker på samiska, meänkieli och romani chib. Så småningom ska du kunna läsa böcker på alla svenska minoritetsspråk i appen, det vill säga också på jiddisch och finska.

Läs mer om hur du använder Bläddra.

E-böcker på många språk

På webbplatsen Världens bibliotek kan du läsa e-böcker och lyssna på e-ljudböcker på elva språk som är vanliga i Sverige. Det finns både barn- och vuxenböcker.

Läs mer om hur Världens bibliotek fungerar.

Träna språk

Bild på appen uTalk
Med appen U-talk kan du lära dig ett nytt språk, eller träna på ett språk som du håller på att lära dig. Det finns mer än 140 språk i U-talk, med ord, fraser och övningar. Bäst fungerar det att använda appen i en smart mobil eller på en surfplatta. Det går också att använda U-talk på en dator.

Läs mer om U-talk och hur det fungerar.

Få boktips

Du behöver inte veta vad du vill läsa för att låna något. Här på Minabibliotek finns det tusentals boktips. De senaste för varje målgrupp kan du hitta på den här sidan.

Det går även att själv hitta fram till något tips bland dem vi har. Gör en "tom" sökning i sökrutan. Under fliken "Webbplats" kan du sedan filtrera dig fram till det du söker. Välj sidtypen "Tips" och till exempel målgruppen "Vuxna" och ämnesord "Deckare" så får du runt 350 deckartips

Du kan också få personliga bokstips via något av våra formulär "Boktips till dig" eller "Bokdetektiven" som finns på den här sidan.

Klicka och läs mer

  1. E-biblioteket

    Med ditt bibliotekskort kan du låna böcker eller läsa tidningar utan att komma till biblioteket. Här kan du läsa om de digitala resurser vi erbjuder.

  2. Låna e-medier

    Om du har ett bibliotekskort hos oss kan du låna e-böcker, e-ljudböcker och strömmande film. Du kan göra två e-boks- eller e-ljudbokslån var sjunde dag och du kan låna en strömmande film per vecka.

  3. E-tidningar

    Via tjänsten Pressreader erbjuder biblioteken mängder av tidningar och tidskrifter direkt i din dator, surfplatta eller mobil. VK och Folkbladet finns i utbudet.

  4. Boktips till dig

    Söker du efter bra böcker som kan passa dig eller din bokcirkel? Fyll i vårt formulär så svarar vi med ett par lästips.

  5. Bokdetektiven

    Kommer du inte på något att läsa? Vill du få hjälp av ett proffs? Minabiblioteks bokdetektiv är redo. Fyll i och skicka iväg formuläret så får du boktips tillbaka med e-post.

  6. Talböcker och Legimus

    Har du svårt att läsa vanlig text kan du låna talböcker. En talbok är en inläst text.

Se fler

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 8 juni 2021