Anrop från inre rymden

Doris var på smällen. Så börjar den här boken med åtta helt olika och fantastiskt bra noveller.

Doris är en katt som alltså väntar ungar. Flickan köpte Doris av Jonnas mamma för ett år sedan. Då var hon så liten att hon rymdes i handen. Nu är Jonna helt kall när det gäller katten och frågar varför de inte gett henne p-piller. Hon påstår att flickans pappa kommer bli tvungen att ha ihjäl ungarna, eftersom ingen vill ha kattungar längre.

Det är inte bara när det gäller kattungarna som Jonna är kylig nu för tiden. Samma sak är det med flickans och Jonnas vänskap, nu är det iskyla mellan dem. Och iskyla är det ute också, snöstorm. Flickan är ensam hemma med Doris, som plötsligt är försvunnen.

Överjordiskt bra noveller

Svett-Jesus är nästa novell om en mattevikarie i en klass med två otroligt störiga killar. Igenkänningsfaktorn är hundra procent läskighet.

Novellen Trettiosju grader handlar om en familjeresa till solen. Om två systrar och en kompis. Hjärtat i halsgropen hela tiden.

Liksom i novellen Backa pappa. En pojke och hans nyskilda pappa ska fira nyår med släkten. Pappa har köpt sjukt många raketer. Som säkert hade kostat tusentals kronor, tänker pojken. Trots att pappa inte ens har råd att köpa en ny soffa.

Alla novellerna är helt överjordiskt bra, skrivna i jag-form och med helt på pricken rätt känsla. Inga slut är förutsägbara och det gör att du som läsare faktiskt drar en suck av lättnad när du läst klart. Nerverna är på spänn hela tiden. Stor litteratur. Novell när den är som bäst.

Fler noveller

  1. Blink, blink med stjärnan

    Av: Olsson, Ingrid Tipsat av: Emma Sigvardsson

    Korta berättelser om stora och viktiga ögonblick. En bok att läsa många gånger, som får läsaren att fundera vidare.

  2. Liksom helt magiskt

    Av: Melin, Mårten Tipsat av: Sara Johansson

    Liksom helt magiskt, så kan det kännas när du är tretton år och förälskad.