Jag arbetar med läsfrämjande verksamhet för barn i åldern 0-6 år; babybokprat, småbarnsramsor, sagoklubben "fredagsmys", 6-årsvisningar och projekt i samarbete med förskolan. Jag ansvarar även för program och utställningar.

Lästips för barn och ungdomar

 1. I garderoben

  Av: Bengtsson, Anna Tipsat av: Annika Edlund

  Hur tror du att det låter i garderoben när alla väskor som ligger inslängda berättar om sina resor? Häng med in och lyssna.

 2. Hjärtat är en knuten hand

  Av: Volden, Ingrid Ovedie Tipsat av: Annika Edlund

  En mycket fin berättelse om Oliver och Aline. Om vänskap och kärlek, sorg och missförstånd.

 3. Fula tjejer

  Av: Bjärbo, Lisa Tipsat av: Annika Edlund

  I början är det lite kul. Ett instakonto med fula kändisar och lärare. När bilder på allt fler av skolans tjejer dyker upp, får Eleni nog. Tillsammans med Tilde och Jasmine ska hon sätta dit idioten bakom kontot.

 4. Gudars like

  Av: Rosoff, Meg Tipsat av: Annika Edlund

  En underbar bok, en jättefin läsupplevelse. Följ med till sommarhuset på landet, där den oemotståndliga Kit Godden tar alla med storm. Är han en ängel eller en hopplös förförare?

 5. Maggan året runt

  Av: Strömberg, Ellen Tipsat av: Annika Edlund

  Följ med i Maggans liv under ett år. Det är många känslor och funderingar. En del problem men också mycket roligt. Och nya vänner.

 6. De afghanska sönerna

  Av: Persson, Elin Tipsat av: Annika Edlund

  Det här är så bra! Berättelsen om Rebecka och de unga som bor på hemmet för ensamkommande är drabbande och insiktsfull. Om att försöka göra rätt i verkligt svåra situationer. Läs den!

 7. Måndagsmonstret

  Av: Bursell, Linn Tipsat av: Annika Edlund

  Dalia längtar tillbaka till sin gamla förskola. Den hon gick på innan hon och pappa flyttade. Tänk om något kunde hända så att hon slapp gå till förskolan.

 8. Nattexpressen

  Av: Erlandsson, Karin Tipsat av: Annika Edlund

  Mormor är inte som vanligt när Danja kommer på besök. Plötsligt försvinner hon. Samma natt kommer ett märkvärdigt tåg till den gamla stationen.

 9. Mitt storslagna liv

  Av: Jägerfeld, Jenny Tipsat av: Annika Edlund

  Sigge måste bli populär innan sommarlovet är slut. Det blir inte lättare när han råkar sno en trädgårdstomte från grannen.

 10. Den falska rosen

  Av: Wegelius, Jakob Tipsat av: Annika Edlund

  Sally Jones och Chiefen hittar ett mystiskt pärlhalsband ombord på Hudson Queen. I jakten på den rättmätiga ägaren dras de in i ett riktigt äventyr - en gangstervärld med lögner, våld och bedrägerier.

Visa fler

Texter för vuxna

 1. Bokcirkeln "Finland i våra hjärtan"

  Skrivet av: Annika Edlund

  På Grubbebiblioteket huserar en bokcirkel som vänder blickarna mot vårt grannland i öster. Cirkelledaren Kaarina Honkanen berättar om cirkeln och listar alla böcker som den läst. Där hittar du många bra lästips.

 2. Högläsningsgodis

  Skrivet av: Annika Edlund

  Annika Edlund på Grubbebiblioteket brinner för högläsning. Här bjuder hon på mängder med boktips för föräldrar och andra vuxna som har barn i sin närhet och vill väcka läs-hunger.

 3. Högläsningspepp: rysare och spöken

  Skrivet av: Annika Edlund

  Lagom läskiga böcker att läsa högt tillsammans med barn mellan 6 och 9 år. Och en lista med ännu läskigare böcker att läsa med de som är 9-11 år.

 4. Högläsningspepp: mod att vara feg

  Skrivet av: Annika Edlund

  Att våga säga att du inte vågar är stort mod. Här är fina högläsningsböcker för barn mellan 5 och 11 år. Om att vara lite rädd men ändå våga.

 5. Gör högläsning till en vana

  Skrivet av: Annika Edlund, Dehbroa Lindberg

  Allt färre föräldrar läser högt för sina barn. Var med och bryt den trenden. Låt högläsning bli en daglig vana och en chans att varva ned med ditt barn, komma nära och dela en upplevelse. Du är ditt barns bästa högläsare.

 6. Jag joggar, alltså lyssnar jag

  Skrivet av: Annika Edlund

  "Det var ljuvligt att springa med en mjuk berättarröst i öronen." Det bästa med joggning är att du kan springa och läsa samtidigt, skriver Annika Edlund i sin krönika.