Jag arbetar med läsfrämjande verksamhet för barn i åldern 0-6 år; babybokprat, småbarnsramsor, sagoklubben "fredagsmys", 6-årsvisningar och projekt i samarbete med förskolan. Jag ansvarar även för program och utställningar.

Lästips för barn och ungdomar

 1. Festen

  Av: Lidbeck, Petter Tipsat av: Annika Edlund

  På väg hem från festen blir en av gästerna ihjälkörd. En olycka tror alla, men inte Signe. Hon ser andra tecken och börjar lägga ihop sina iakttagelser.

 2. Kyla

  Av: Henriksson, Therese Tipsat av: Annika Edlund

  Tre syskon, en kärlekshistoria, en skruttbil, en gammal skoter och en välsignad stuga med järnspis. Läs en riktig reality-rysare, med ett obehagligt framtidsscenario.

 3. Maja och jullovsmysteriet

  Av: Collin, Anna-Carin Tipsat av: Annika Edlund

  En mysryslig historia om Maja som tvingas flytta med familjen till ett gammal slott. Där är rätt mysigt men också lite läskigt. Maja och kompisen Ingo upptäcker allt fler skumma saker.

 4. Magisk december

  Av: Genar, Katarina Tipsat av: Annika Edlund

  Julias bästa kompis Joel har flyttat till Kiruna. Hennes föräldrar har just startat en bokhandel. De jobbar och jobbar. Då möter Julia hunden Teddy. Och plötsligt händer något.

 5. Astrid, alltid Astrid!

  Av: Lannebo, Charlotta Tipsat av: Annika Edlund

  Stackars alla människor som inte har ett lika fint namn som Astrid. Henns mamma och pappa fattade inte när hon föddes att hon skulle heta Astrid. Så det har hon valt själv.

 6. Den där Jonny Jonsson Johnson

  Av: Lindell, Elin Tipsat av: Annika Edlund

  Jonny har det inte lätt. Till att börja med namnet. Det vet ju alla att y-namn är vanligt på kriminella personer. Dessutom blir hans cykel stulen och mormor skickar hans pengar till Uganda.

 7. Lilly K snart 6 år

  Av: Karlsson, Ellen Tipsat av: Annika Edlund

  I tredje boken om barnen på Förskolan Havet får vi följa Lilly K under en vecka i hennes liv, med allt som händer.

 8. Mira

  Av: Lemire, Sabine Tipsat av: Annika Edlund

  Önskning nummer 1: ett coolare rum, utan nalle och mylittlepony. Önskning nummer 2: ett eget instagram-konto, perfekt för att få ett nytt blogg-liv. Önskning nummer 3: att bli kär, som de andra som blir kära hela tiden. Hur svårt kan det vara?

 9. Ensamma hemma

  Av: Gordan, Kajsa Tipsat av: Annika Edlund

  Bästakompisen Farida har flyttat och Anna-Klara är orolig. Hur ska hon klara sig ensam? Men nya bänkgrannen Herman är faktiskt trevlig. En dag får Anna-Karin följa med honom hem efter skolan.

 10. Skattjakten i Mundu Onak

  Av: Susso, Eva Tipsat av: Annika Edlund

  Att vara kung är rätt trevligt. Men mest av allt vill lejonet Mfalme få en vän. Vilken tur att grisen Glen kommer seglande, på jakt efter en skatt.

Visa fler

Texter för vuxna

 1. Högläsningsgodis

  Skrivet av: Annika Edlund

  Annika Edlund på Grubbebiblioteket brinner för högläsning. Här bjuder hon på mängder med boktips för föräldrar och andra vuxna som har barn i sin närhet och vill väcka läs-hunger.

 2. Högläsningspepp: rysare och spöken

  Skrivet av: Annika Edlund

  Lagom läskiga böcker att läsa högt tillsammans med barn mellan 6 och 9 år. Och en lista med ännu läskigare böcker att läsa med de som är 9-11 år.

 3. Högläsningspepp: mod att vara feg

  Skrivet av: Annika Edlund

  Att våga säga att du inte vågar är stort mod. Här är fina högläsningsböcker för barn mellan 5 och 11 år. Om att vara lite rädd men ändå våga.

 4. Gör högläsning till en vana

  Skrivet av: Annika Edlund, Dehbroa Lindberg

  Allt färre föräldrar läser högt för sina barn. Var med och bryt den trenden. Låt högläsning bli en daglig vana och en chans att varva ned med ditt barn, komma nära och dela en upplevelse. Du är ditt barns bästa högläsare.

 5. Jag joggar, alltså lyssnar jag

  Skrivet av: Annika Edlund

  "Det var ljuvligt att springa med en mjuk berättarröst i öronen." Det bästa med joggning är att du kan springa och läsa samtidigt, skriver Annika Edlund i sin krönika.