Annabel

Wayne föds med både en pojkes och en flickas könsorgan, men uppfostras som pojke. Sanningen hålls dold för alla, även honom själv.

Av: Winter, Kathleen
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2014
Låna

Vännerna Jacinta och Thomasina bor i Croydon Harbour, en avlägsen kustby i Labrador i norra Kanada. När Jacinta ska föda hennes och maken Treadways första barn hjälper Thomasina till vid förlossningen.

Barnet som föds har både en flickas och en pojkes könsorgan och Jacinta ber Thomasina att inte berätta det för någon innan hon pratat med sin man.

Hemligheten

När Treadway får se barnet bestämmer han att de har fått en son och han ska heta Wayne. Det ska hållas hemligt, både för omvärlden och för Wayne själv, att han föddes med två kön – men när ingen annan hör viskar Jacinta och Thomasina hans flickjags namn: Annabel.

En riktig karl?

Byn där Wayne växer upp är en plats där män och kvinnor till stor del lever i åtskilda världar. Könsrollerna är tydligt uppdelade och det krävs inte mycket för att någon ska ses som avvikande.

Treadway gör allt för att uppfostra Wayne till en "riktig karl": En som jagar, arbetar med kroppen och tar avstånd från allt som skulle kunna uppfattas som "kvinnligt". Ändå dras Wayne till sådant som det inte finns plats för i Treadways värld. Tillsammans med vännen Wally, som också är en avvikare enligt byns normer, fantiserar han om andra världar, andra liv och platser långt borta.

Att skapa sitt eget liv

Annabel är en vacker, berörande och upprörande uppväxtskildring, som handlar om mer än om att födas med två kön. Framför allt handlar den om att växa upp och försöka skapa sin egen plats, sitt eget liv, i en omgivning som vägrar acceptera en. Det är en svår och ofta ensam kamp som Wayne får utkämpa, men det finns ändå ljuspunkter här och var. Han möter människor som vill se och förstå honom och det hjälper honom att börja ta små steg mot ett helare liv, där alla hans sidor får lov finnas.

Trots allt det mörka och svåra tycker jag ändå att det här är en hoppfull bok, som jag tror att de flesta som känt sig annorlunda på något vis kan känna igen sig i.