Angel with two faces

En ung man har drunknat i Cornwall och snart sker fler mystiska händelser. Archie Penrose blir vittne till ett mord och tillsammans med Josephine Tey utreder han omständigheterna.

Archie Penrose och Josephine Tey åker på besök till Archies farbrors gods i Cornwall. Samma dag som Josephine anländer begravs Harry Pinching, en ung arbetare på godset som hade drunknat i en djup sjö.

Harry var mycket omtyckt av alla och stämningen var mycket spänd på begravningen. Harrys syster Morvenna anförtror Archie att inte kan förstå hur Harry kunde drunkna, så antingen så begick han självmord eller så var det mord.

Fler mystiska händelser

Några dagar efter begravningen försvinner en ung pojke och vid en utomhusföreställning störtar en unge präst ned från en hög klippa. Archie Penrose blir ombedd att hålla i en mordutredning trots att det är hans egen hemtrakt.

Jag tyckte inte att den här boken var riktigt lika bra som An expert in murder. Den är mer av en psykologisk thriller än deckare, inklusive upplösningen. Det tar lång tid innan något händer som föranleder en polisutredning och det är mycket prat och relationer.

En fiktiv Josephine

Långsamt avslöjas de hemligheter som har lett till de tragiska händelserna. På ett mycket kallt sätt visar Nicola Upson på hur goda intentioner kan leda till onda resultat. Trots mina invändningar så tycker jag att boken är läsvärd. Nicola Upson skapar sin egen fiktiva Josephine Tey genom att blanda fakta om Elizabeth Mackintosh, personen bakom pesudonymen Josephine Tey, med den personlighet som framträder så starkt i hennes egna kriminalromaner.

Miljö- och tidsskildringen är mycket bra och platsen hon beskriver finns i verkligheten, Loe Pool och Penrose Estate. Så det går bra att resa dit om man vill.

 

An expert in murder

Av: Upson, Nicola Tipsat av: Aina Gustavsson

En ung kvinna blir mördad och polisen är övertygad om att brottet har anknytning till författaren och dramatikern Josephine Tey. En svårknäckt deckare i ett fint skildrat 1930-tals-London.

The Body in the Library

Av: Christie, Agatha Tipsat av: Anna Sahlén

Ett makabert fynd i ett bibliotek skakar en sömnig engelsk landsort.

Döda talar inte

Av: Cleeves, Ann Tipsat av: Helen Forsberg

Äntligen, andra boken med kriminalinspektör Vera Stanhope. Hon har blivit beordrad av sin doktor att börja träna och då hittar hon en död kvinna i ångbastun.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Aina Gustavsson den 28 januari 2013