Androidens drömmar/Blade runner

I en nära framtid är jorden förödd av ett tredje världskrig och märkt av miljöförstöring.

Stora delar av människosläktet har utvandrat till närliggande planeter som Månen och Mars. Som en uppmuntran att lämna vår radioaktivt kontaminerade värld har kolonisatörerna tilldelats androider tillverkade efter deras speciella behov. Androider som knappt, om alls, går att skilja från vanliga människor. På grund av de potentiella hot som dessa andrioder utgör har de bannlyst från jorden. 

Rick Deckard är en prisjägare som har som uppdrag att jaga androider som försöker ta ner sig till jorden. Men trängda androider har en tendens att slå tillbaka.
 

Populär filmatisering

Androidens drömmar är en dystopisk science fiction-roman av den amerikanske författaren Philip K Dick. Ridley Scotts film Blade Runner från 1982 är löst baserad på boken. Filmens popularitet har lett till att boken numera oftast ges ut under namnet Blade Runner.

Vad är en människa?

Boken utforskar de etiska dimensionerna av androider, vad är egentligen liv? Om en android besitter mänskliga egenskaper, är dess existens likvärdig med människans? Vad räknas som mänskligt eller icke-mänskligt?

Androiderna förföljs på grund av en snäv distinktion av vad som räknas som liv, och detta används för att exemplifiera förföljelse i ett vidare perspektiv.

En riktigt bra och spännade bok med etiska och existentiella frågeställningar. En mörk version av framtiden.

Counting heads

Av: Marusek, David Tipsat av: Lennart Kihlberg

En trovärdig framtidsskildring in i minsta detalj. Man formligen sugs in i 2100-talet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Daniel Gunnestam den 9 januari 2008