Ancillary justice

Ancillary justice skulle kanske främst kunna beskrivas som en rymdopera, eller kanske ett mysterium, eller en komplicerad kärlekshistoria med en artificiell intelligens i huvudrollen. Eller varför inte allt på en gång, för tråkigt blir det aldrig.

Ancillary justice är en bok som man säkerligen går förbi på biblioteket om man inte hör till de mest inbitna science fiction-fantasterna. Boken finns tyvärr bara på engelska och har ett lite intetsägande omslag. Den är dessutom skriven av en debutant, men för den som vågar ta steget väntar en läsupplevelse som långt frångår den klassiska mallen. 

Arg med dunkla motiv

I inledningen blir vi presenterade för Breq, ett fragment av skeppet Justice of Toren i mänsklig form, vars motiv är dunkla, men hon verkar vara riktigt förbannad. Efter att ha läst den känns det nästan som att jag har fått den litterära motsvarigheten av Douglas Adams fiktiva drink "den all-galaktiska gurgelbrännaren", ni vet den som beskrivs som att får hjärnan krossad av en guldtacka svept i citronskivor. Sakta men säkert börjar jag som läsare dock att orientera mig i en fantasifull science fiction-värld där alla pusselbitar inte faller på plats förrän i slutet.

Historiska svep och personlig resa

Som skepp kämpade Justice of Toren för Radchaai-imperiets till synes ändlösa expansionskampanj. Med hjälp av "ancillaries", en sorts zombiesoldater, lägger Radchaai-imperiet civilisation efter civilisation under sig. Vi får tidigt bekanta oss med dessa stora dramatiska drag i återblickar, samtidigt som vi följer Breqs mer personliga resa i utkanten av de stora händelserna. Ingen vet att Breq exiterar, att någon som Breq faktiskt kan existera och det är till hennes fördel när hon ska döda Radchaai-imperiets kejsare.

Fortsättning följer

Ancillary Justice ger en unik upplevelse och en fantastiskt bra bok för den som vill ta en paus från verkligheten. Det är den första delen i trilogin om Radchaai-imperiet och följs av Ancillary Sword och Ancillary Mercy.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: David Jansson, Umeå förening för science fiction den 28 oktober 2015