An expert in murder

En ung kvinna blir mördad och polisen är övertygad om att brottet har anknytning till författaren och dramatikern Josephine Tey. En svårknäckt deckare i ett fint skildrat 1930-tals-London.

Året är 1934. Författaren Josephine Tey är på väg till London för att se en uppsättning av sin egen pjäs "Richard of Bourdeaux". På tåget träffar hon en ung kvinna, Elspeth Simmons, och börjar samtala med henne. Efter att tåget har anlänt till London och alla har lämnat tåget blir Elspeth brutalt mördad.

Anknytning till pjäsen

Kriminalinspektör Archie Penrose, som känner Josephine sen tidigare, är övertygad om att mordet på något sätt har anknytning till Josephine och hennes pjäs och att det någonstans i den flamboyanta teatervärlden lurar en mördare som vill se till att hon blir ett offer för sin egen framgång.

En lämpligt spännande mordgåta följer och vi får lära känna de som är delaktiga i teateruppsättningen. Snart sker det ytterligare ett mord. Relationen mellan Archie och Josephine är också en viktig del i boken.

1930-tal och världskrig

Jag tyckte att det här var en utmärkt och svårknäckt deckare i gammal god engelsk tradition. 1930-talskänslan är fint skildrad och en viktig del i boken är hur första världskriget påverkade människorna. Sedan är det intressant att Nicola Upson har skrivit om en riktig författare som har levat, pseudonymen Josephine Tey, och gjort en fiktiv karaktär utav henne.

För att citera The Times: "A satisfying array of backstage jealousies, betrayals, long-buried family secrets, adultery, illegitimacy and the tragic consequences of the First World War."

Shakespeares hemlighet

Av: Carrell, Jennifer Lee Tipsat av: Aina Gustavsson

Ett sedan länge försvunnet Shakespearemanuskript. En mördare som iscensätter dramernas grymma mord i verkligheten. En jakt på litteraturens dyraste guld och en flykt för livet.

Sorgens arv

Av: Nadel, Barbara Tipsat av: Jenny Berggren

En romsk flicka hittas mördad i Epping Forest. Inte långt därifrån finner man också en ung militär med mordvapnet i hand. Mördad också han.

Begravd

Av: Billingham, Mark Tipsat av: Lena Bogardt

Mark Billinghams sjätte polisroman handlar om kidnappning av en ung pojke.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Aina Gustavsson den 26 januari 2013