American hustle

Två småskojare tvingas hjälpa FBI att sätta dit högt uppsatta medborgare. En spännande och välgjord film, som är lite mer av ett relationsdrama än actionfylld heist-film.

Textraden "Some of this actually happened" inleder American hustle. Det är ett smart drag, att skapa fiktiva berättelser utifrån verkliga händelser. Många författare av både romaner och filmmanus gör det, för att påhittade historier är aldrig så skruvade som verkligheten är.

FBI ställer till det

Vi får följa två bedragare som har gjort det till sin affärsidé att aldrig ta sig an någon större stöld än de lätt kan komma undan med och sedan snabbt kunna iscensätta nästa bedrägeri. När Irving och Sydney dessvärre åker dit och FBI-agenten Richie DiMaso tvingar dem att hjälpa att sätta dit andra brottslingar, så hamnar de ur askan i elden.

Samarbetande skådespelare

De hamnar i en härva av korrupta agenter, politiker och en maffia-familj i New Jersey, medan deras personliga relationer också urartar i bråk och svek. Det är en stjärnspäckad ensemble som nominerades i massor av Oscar-kategorier och vann flera andra fina priser. Christian Bale och Amy Adams bistås av Jennifer Lawrence, Bradley Cooper och Jeremy Renner och de ser inte ut att försöka överglänsa varandra, utan snarare ge varandra plats att göra ett bra jobb.

En spännande film med många vändningar, men lagom knepig att följa med i. På skalan mellan actionfylld heist-film och relationsdrama ligger den närmare det sistnämnda.

Slate.com reder ut vilka som är verkliga händelser och personer i filmen i den här artikeln (på engelska, länken öppnas i nytt fönster).

Den fantastiska räven

Tipsat av: Anna Sahlén

Herr Räv nöjer sig inte med ett stilla familjeliv. Hans högtflygande planer drabbar alla omkring honom.

The constant gardener

Tipsat av: Anna Sahlén

Välgjord dramathriller om ett brittiskt diplomatpar som drabbas hårt av kärlek, svek, girighet och dess konsekvenser.

No Country for Old Men

Tipsat av: Robert Rösth

Llewelyn Moss är en man på flykt med flera hänsynslösa mördare i hälarna. Hans ödesdigra misstag var att ta hand om en upphittad väska fullproppad med pengar. Sheriffen Ed Tom Bell följer efter den blodiga framfarten.