Almost Famous

Det sägs att alla musikkritiker egentligen skulle vilja vara rockstjärnor själva. Här får vi möta en ung kille som istället satsar stenhårt på att bli rockjournalist. Filmen är baserad på regissören Cameron Crowes eget liv.

- Handlingen måste väl ändå vara påhittad av någon med mycket livlig fantasi, tänker man när man ser den här filmen.
Men den bygger faktiskt till stor del på verkliga händelser. När Cameron Crowe var 15 år slutade han skolan (han hade hoppat över förskolan och två årskurser) och började jobba för tidskriften Rolling Stone. Som 16-åring följde han med The Allman Brothers Band i tre veckor för att göra ett turnéreportage. Då hände många spännande saker som återges i "Almost Famous". I filmen heter den unge journalisten William Miller och bandet kallas för Stillwater.
 
1970-talet var en härlig tid på många sätt, inte minst musikaliskt. I filmen hörs låtar med bland andra Led Zeppelin, The Who, Black Sabbath, Lynyrd Skynyrd, Cat Stevens, Jethro Tull, The Seeds och Deep Purple. En minnesvärd scen är när rockbandets medlemmar efter ett storbråk sjunger allsång i turnébussen till Elton Johns "Tiny Dancer". Om man inte gillar musik kan man istället njuta av strålande skådespelare, till exempel Frances McDormand som Williams mamma och Kate Hudson som groupien Penny Lane. Filmen är dessutom väldigt rolig.
 
I DVD-utgåvan med två discar finns en förlängd version. Den innehåller förutom några extrascener ett kommentatorsspår. Sådana brukar oftast bara vara intressanta för de mest inbitna cineasterna, men i det här fallet tillför det en hel del. Det är nämligen regissören och hans mamma som tillsammans kommenterar filmen igenom och jämför den med Camerons egen uppväxt. Man kan inte undgå att fundera över hur hon kunde släppa iväg sin tonårige son på turné med ett rockband och in i en värld fylld av droger, groupies och rock'n'roll.
 
Filmen vann en Oscar för bästa manus. Det skrevs förstås av Cameron Crowe.

The Allman Brothers Band

Av: Allman Brothers Band Tipsat av: Olle Öhman

Ångande sydstatsblues som inbjuder till allt annat än stillasittande avlyssning i favoritfåtöljen.