Alltings början

En roman om att bli vuxen och om svårigheterna i att bryta mot förväntningar och invanda mönster, trots bättre vetande.

Saga ska börja gymnasiet, på mytomspunna Södra latin i Stockholm. Ska nu livet äntligen börja?

Redan första dagen träffar hon Pauline som är feminist och gärna läser feminismens klassiker. Saga är halvhjärtat engagerad men kan ganska enkelt hänga med i samtalen eftersom Pauline för det mesta pratar om böcker som Sagas mamma har hemma i bokhyllan. Som yngre kämpade hon för kvinnors rättigheter och frigörelse så Saga har fått teorierna med sig sedan barnsben.

Svårt med jämställdheten

Pauline brukar ägna en del av sin tid åt att spana på en kille, den mytomspunnen festfixaren Victor som har en hord av beundrare i hasorna. Till en början är Saga inte så imponerad av honom, men i brist på annat blir det en sysselsättning att följa hans rörelser genom staden. Från att vara ett tidsfördriv blir det till en besatthet. När Saga och Victor till sist möts blir det inte alls som hon tänkt sig och det som inleds är långt ifrån en jämställd relation.

Tänkvärd och läsvärd

Jag tycker om hur boken sätter fingret på den brännande frågan hur det är möjligt, i exempelvis ett förhållande, att leva efter de ideal som man vet är rätt i ett samhälle som så tydligt präglas av andra maktstrukturer. Jag gillar också vardagsskildringen av 1990-talets Stockholm och dess tidsmarkörer. Karolina Ramqvists tredje roman är både läsvärd och tänkvärd.

Den vita staden

Av: Ramqvist, Karolina Tipsat av: Anna Sahlén

Ensam med ett litet barn, utan pengar och någon som bryr sig tvingas Karin konfrontera sin utsatta situation.

Kärleken i Julia Anderssons liv

Av: Moberg, Åsa Tipsat av: Anna Sahlén

En roman som följer Julia under hennes vuxenblivande i 1960- och 1970-talets Sverige.