Allt ska brinna

En berättelse om att känna för starkt och för mycket, om att vilja allt och inte orka något. En berättelse om att vara den som brinner och om att vara den som står bredvid.

Agnes och Minna är 17 år och bästa vänner, systersjälar, har varit det sedan fyran när de fattade att de hör ihop. Tillsammans vill de förändra världen, störta patriarkatet och köttindustrin och göra slut på alla orättvisor.

Det stora, det svåra

De är störiga och modiga och fantastiska tillsammans. Kanske mest av allt Minna – det är som om hon känner allt starkare och vill allt så mycket mer än andra. Som om den där gränsen mellan det som är lagom och det som är för mycket inte är lika viktig för henne som den är för de flesta.

Ibland blir det för starkt, för stort, och Minna orkar inte vilja någonting alls. Allt känns bara meningslöst och hon gömmer sig på sitt rum, gömmer sig för hela världen, tar sig knappt upp ur sängen. Sedan går det över och den starka och idésprudlande Minna är tillbaka, för ett tag.

Griper tag

Agnes finns där vid hennes sida hela tiden, försöker i alla fall. Det är inte alltid så lätt att vara Minnas vän, att följa med i alla upp- och nedgångar och tvära kast. Det är inte heller så lätt att förstå vad som händer i Minna när hon kanske inte ens förstår det själv.

Sofia Nordin lyckas som vanligt skildra allt det där stora och svåra, alla de där starka känslorna, så att det griper tag och får en att själv uppleva det inifrån när en läser.