Allt jag fått lära mig

Tara Westover skriver en stark självbiografi om att bryta sig ur en annorlunda uppväxtmiljö för att nå kunskap och få möjlighet leva ett självständigt liv.

Våren 2019 utkom Tara Westovers självbiografi på svenska Allt jag fått lära mig. Boken fick mycket uppmärksamhet när den 2018 kom ut på engelska med titeln Educated. Boken beskriver Tara och familjens liv på en gård vid bergets fot i Idaho.

Fundamentalism

Förutom Tara består familjen av mor, far och sex syskon. Familjen är fundamentalistiska mormoner och lever sitt liv efter sin religion. Religionen säger till exempel att läkarvetenskap är av människan och inte av naturen och Gud. Därför söker sig familjemedlemmarna inte till läkare om de blir sjuka eller behöver vård. Istället förlitar de sig fullt ut på moderns kunskaper inom örtmedicin.

I familjen förekommer också misshandel. Framförallt får vi i berättelsen uppleva hur Tara misshandlas av sin äldre bror Shawn. Trots att hon många gånger skadas och nästan blir strypt är det ingen annan i familjen som ser vad som händer med Tara. Allt som sker är guds vilja och så får det vara.

Familjen arbetar hårt på faderns skrotfirma. Även barnen sätts i hårt, och många gånger farligt, arbete. Barnen går inte i skolan, utan får istället så kallad hemundervisning eftersom utbildning är något som ses som ogudaktigt. Det barnen får lära sig i familjen förutom att arbeta, är att förbereda sig för domedagen.

Gripande skildring

Tara är 17 år då hon för första gången sätter sin fot i en skola och då har hon aldrig hört talas om Förintelsen, John F Kennedy eller Martin Luther King. Hon får kämpa hårt för att komma ikapp sina klasskamrater.

Tara Westover har skrivit en gripande skildring om en annorlunda uppväxt. När jag läser boken får jag känslan av att den utspelar sig under 1800-talet, men så är inte fallet. Allt utspelar sig från mitten av 1980-talet till nutid. Boken är en uppgörelse med en uppväxt i religiös fundamentalism och om stark, envis strävan efter kunskap och ett eget liv.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Eriksson den 9 september 2019