Allt är kärlek, "alt er love"
Ett samtal med debuterande Oscar von Seth om hans bok, Snö som föll i fjol, och om kärlek, vänskap och förändring.
Oscar von Seth debuterade våren 2017 med romanen Snö som föll i fjol, en relationsroman om tre personer som upplever kärlek, vänskap och passion.
Dans och skrivande
Oscar von Seth lämnade sitt jobb som modern dansare för att börja skriva. Han tyckte att dansens uttryckssätt kändes för begränsat och ville kunna vara mer konkret i sitt berättande.
Efter att ha gått dramatikerlinjen på Biskops Arnö, med målet att bli filmmanusförfattare, började han skriva skönlitterärt. När han bodde i Berlin, 2009-2012, kom skrivandet igång på riktigt. Han är övertygad om att tiden som dansare präglar hans skrivande.
— Att alltid sträva efter det cinematiska och att texten ska få en rytm. Texter som bara är redogörande har jag själv svårt för att läsa. Finns det däremot någonting som är lite gungigt i texten, så blir det intressant. Dans och litteratur kompletterar varandra på ett bra sätt, säger Oscar von Seth.
Efter att ha jobbat på Dramaten som sufflör och regiassistent kommer han att börja som som doktorand i litteraturvetenskap på Södertörns högskola hösten 2017.
Linus, Stella och Amir
Vi pratar om de tre romanfigurerna i Snö som föll i fjol. Oscar von Seth berättar att Linus är en reinkarnation av honom själv, men att alla tre figurerna representerar olika sidor hos honom.
—Jag har själv varit med om den här resan som Linus gör, som börjar på ett yoga-retreat i Thailand. Efter att pappa just hade dött, ville jag försöka förverkliga mig själv. Hitta något nytt, något sant och något autentiskt. Något som saknades i min tillvaro hemma i Stockholm då, 2013. Så Linus är absolut en del av mig.
— Stella har också funnits med mig jättelänge. Jag har länge velat skriva om en stark självständig kvinna, som inte skyr några medel för att få vara den hon är. Stella är verkligen så, på gott och ont. Hon kan vara extremt osympatisk, men hon är alltid sann mot sig själv och mot andra människor. Stella har inspirerat mig jättemycket när jag har skrivit boken. Hon är som en fusion av en massa kvinnor som jag har haft förmånen att lära känna och ha i min närvaro. Amir har drag av min Matias men är också som en blandning av olika kärlekshistorier som har haft lite olika utgång.
Kärlek, vänskap och normer
—De har helt olika förväntningar på vad en relation ska vara för någonting. När de möts, är det som att allt ställs på sin spets. De blir uppmärksammade på sina egna ståndpunkter. Linus är väldigt romantisk, men har börjat förstå att han behöver hitta sig själv innan han kan vara bekväm med någon annan. Stella är i stort behov av ett utbyte med någon annan, men har taggarna utåt som ett försvar mot att bli sårad. Amir är mer som en traditionell hetero. Han har en traditionell uppfattning av hur alla ska vara, en uppfattning som i och för sig har raserats. Han har just blivit dumpad av sin tjej, när han träffar Stella och Linus i Thailand.
"Allt är kärlek"
Oscar von Seth berättar att han själv har varit väldigt präglad av heteronormen och uppfattningen att man ska hitta en person, som ska tillgodose alla ens behov och som man ska leva med tills man dör. En livssyn som har börjat luckras upp och förändras.
—Jag tror inte att jag kan få allt jag vill ha i mitt liv av en och samma person, säger han.
—Med det sagt behöver jag inte vara singel hela livet och bara handplocka det jag vill från olika människor. Jag tror även på den trygghet som erbjuds av att vara i en relation med någon, som jag är med Matias till exempel. Matias är förutom att vara min partner och älskare även är min bästa vän. Därför blir gränsen mellan vad som är kärlek och vänskap för vår del flytande, och det tycker jag är härligt. Vi kan vara både kompisar, älskare och dela kläder och ragga på andra och jämföra ragg med varandra. Generellt så tror jag att allt är kärlek - "Alt er love" som Even i den norska tv-serien Skam säger.
Snö som föll i fjol handlar mycket om kärlek, men kanske framförallt om vänskap. Oscar von Seth menar att vänskap kan vara så mycket mer än att man är kompisar och har samma värderingar. Det som han försöker förmedla i relationen mellan Linus och Stella är kanske att våga låta vänskapen vara bredare. Det är nog de som har romanens centrala kärleksrelation egentligen, som är varandras själsfränder. Inte på ett sexuellt sätt, men för den skull inte mindre kärleksfullt.
— Riktig kärlek är nog att låta kärleken vara det den är, inte att eftersträva normativa ideal, som Linus säger i boken.
Släppa taget
Ett annat tema i boken handlar om att våga släppa taget. Detta har också varit en stor del av Oscar von Seths tillvaro de senaste åren.
— Uppfattningen om att man ska kunna stå ut med allt och klara av allt upplever jag som destruktiv, säger han.
— Nu är jag mer intresserad av att hitta sätt att göra mitt liv härligt, snarare än uthärdligt. Det har varit bra att släppa taget om negativa aspekter av min tillvaro och på förväntningar om vad livet ska vara.
Rädsla
— När jag var yngre fick jag en skräckbild uppmålad av hur det är att vara gay, berättar han. Jag hade en känsla av att jag aldrig någonsin skulle låta någon förstå att jag är gay, för då skulle jag åka på stryk. Jag hade en massa förutfattade meningar, om hur människor skulle komma att reagera.
— Jag tror om man reproducerar sådana föreställningar hela tiden så är det klart att attityder aldrig kommer att förändras. Därför är det så himla bra med positiva berättelser som till exempel min bok, eller tv-serier som Skam med Isak och Even. Där det inte slutar med misshandel, queer bashing och bestraffning för de personer som är gay. Det blir en avdramatisering, som kan förändra folks attityder successivt.
Tänja gränser
— Hela den här boken handlar på något vis om att tänja gränser eller att undersöka var gränserna går. Om man är öppen för att låta en relation förändras och vara på olika sätt i olika perioder av ens liv, då tror jag att man har väldigt goda förutsättningar av att kunna leva lycklig, säger Oscar von Seth.
— Jag upplever också att det finns mycket mer, att utforska med de här tre personerna och deras relation till varandra. Hade boken varit dubbelt så lång eller i en annan bok skulle det kunna hända ännu mer. Det vore intressant att se var de här tre figurerna hamnar, något år senare kanske deras vägar korsas igen, säger han.
— Jag är också lite rädd för att tänka mig en fortsättning, vill inte göra läsarna besvikna genom att berätta för mycket. Det känns mer demokratiskt att låta den som läser själv tänka ut vad som skulle kunna hända sedan. Då kan de själva fylla i det där, det som de önskar skulle hända.
Fotnot: Oscar von Seth har skrivit en ännu outgiven roman och ett par noveller. Novellen Ensamvargar kom på delad andra plats i tävlingen Umeå novellpris 2014.