Alla dessa ostar...

Herrgård, Grevé, Prästost, Cheddar från Halland och vår egen Burträskjuvel Västerbottensosten är sen länge självklara inslag på frukostbord och ostbricka. Säger man däremot Raftsjöhöjdens getblå, Randie, Änglunda, Brunfjäll eller Stafva ockra vet nog inte så många av oss vad det handlar om.

Ost
Här handlar det om hantverksmässigt gjorda produkter, resultatet av hängivet arbete i det lilla formatet på gårdsmejerier runt om i landet Ett nytt Ost-Sverige håller på att ta form. Åtminstone om man får tro Mia Öhrn och Henrik Francke som ifjol gav ut sin bok Svenska Ostar, ett läckert tryckalster stilenligt och påhittigt paketerat i smörpapper.
 

Recept, reportage och fakta

Författarna ger oss en dos osthistorik, fakta kring osttillverkning och framför allt ett antal inspirerande reportage från olika osttillverkare. Därtill ett antal recept med ost som viktigt inslag. Vad sägs om getostfylld saffranspasta eller chokladbakelser med hallon och fetaost?

Själv har jag gjort en chèvrecheesecake med hjortronsylt som blev mäkta uppskattad. Och ändå hade jag inte hittat den färska getost som receptet föreskrev utan fick nöja mig med Chèvre i rullform.

Lokal getost

Under de senaste 20 åren har antalet gårdsmejerier i det närmaste tiodubblats. Nu finns ett femtiotal spridda runt landet med Jämtland som dynamiskt centrum. I Västerbotten tillverkas getost i Högås utanför Vindeln och i Högland utanför Dorotea.
 
Om du känner för att göra en upptäcksfärd i det nya Ost-Sverige har du också god hjälp av Smaklust: en upplevelsekartbok över Sveriges mathantverk utgivet av Eldrimner, det nationella centrum för småskaligt mathantverk som byggts upp utanför Östersund.
 

Sylt och marmelad

Vill man göra sin egen sylt och marmelad som tillbehör till ostarna finner man både inspiration och mängder av recept i Sylt och marmelad av Jan Hedh. Ett kapitel handlar just om kombinationen ost och sylt. För getostälskaren rekommenderas till exempel havtornsmarmelad, för den som nu lyckats plocka det svårhanterade bäret i tillräcklig mängd.
 
När man i min ungdom talade om getost fanns i stort sett tre alternativ; vitost, rödost och mese. Fårosten dök upp långt senare och inhandlades i lösvikt i närmsta saluhall.
 
Nu är utbudet minst sagt rikligt. Sverige som tidigt var Europaledande på hårdostsidan har nu också blivit en dessertostproducent att räkna med. Om än i blygsam skala. Litet är vackert!
 
Och som Brillat-Savarin, den franske livsnjutaren och kokboksförfattaren så tänkvärt konstaterade:
”En dessert utan ost är som en skönhet med ett öga.”
 
Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek
 

Läs mer om ost och osttillverkning:

Eldrimners hemsida
Ostfrämjandets hemsida 

 1. Svenska ostar

  Av: Öhrn, Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: Bok
 2. Gör din egen ost

  Av: Brügge, Anne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1977
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: Bok
 3. Lyckans ost

  Av: Wiberg, Sven
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1988
  Klassifikation: Mat och dryck
  Finns som: Bok
 4. Mathistorisk uppslagsbok

  Av: Swahn, Jan-Öjvind
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Mat och dryck
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 25 februari 2008