Alla är ledsna nuförtiden

Känsligt om att inte passa in. Bianca känner sig osynlig men börjar försiktigt söka sig ut ur sin bubbla.

Tolvåriga Bianca känner sig osynlig eftersom hennes hjärtsjuka bror får mammas hela uppmärksamhet. Biancas pappa, som numera bor med sin nya kärlek, tycker att han inte längre behöver träffa henne varje vecka. Det späder ytterligare på Biancas känslor av att vara oönskad.

Vara i sin egen värld

Men det finns också fördelar med att känna att du inte passar in. Du kan gå runt i din egen värld och registrera omvärlden utan att bry dig om vad andra tänker och tycker. Det gör Bianca under de eftermiddagstimmar som den här boken utspelar sig, Hon tjuvlyssnar på grannarnas samtal, på avstånd betraktar hon sin brors lekar och i tankarna analyserar hon varje skiftning i mammas röst.

När Biancas favoritskådespelare oväntat kommer på besök börjar Bianca trevande söka sig ut ur sin bubbla. Det är inga stora och avgörande saker som händer, men det är ändå tillräckligt för att jag som läsare ska lägga ifrån mig boken med en känsla av tillförsikt. I framtiden kanske alla ändå inte behöver vara så ledsna hela tiden.

Den belgiska författaren Bart Moeyaert har skrivit över 50 böcker, allt från bilderböcker och ungdomsböcker till poesi. Han är också 2019 års mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, ALMA-priset.

Fler tips

  1. Kärleken vi inte förstår

    Tips Av: Moeyaert, Bart Tipsat av: Anna Sahlén

    Tre förtätade situationer berättar sparsmakat men utrycksfullt om en familj.

  2. Kärlek, vänskap och livet

    Artikel Skrivet av: Åsa Zetterström

    Ungdomsböcker om livet: vardag, vänner, ensamhet, kärlek, ångest, skratt och allt det andra.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Kurt Levlin den 10 mars 2020