All den luft som omger oss

Ett 30 år gammalt mord får författaren Tom Malmquist att söka svar på frågor om det gåtfulla offret, men också om sig själv.

När Tom är 13 år sker ett mord i Huddinge, alldeles i närheten av där han bor. Det är ett brutalt dåd som i medierna kallas Grottmordet. Tom cyklar till mordplatsen och kikar på polisens avspärrningsband. Redan då fascineras han av den gåtfulla händelsen. 

Ouppklarat mord

Många år senare blir han påmind om det som hände. Mordet på Mikael K, som offret heter, är fortfarande ouppklarat. Tom Malmquist är inte längre en ilsken tonåring med en problematisk relation till sin far. Han är poet och bor tillsammans med sin sambo Karin i Stockholms innerstad. 

Han börjar luska lite i händelsen och bestämmer sig för att skriva en bok om det. I berättelsen om grottmordet i Huddinge finns också en berättelse om Tom själv. Sen kommer livet och döden emellan och boken om Mikael K och mordet på honom läggs på is.

Men nu har Tom Malmquist slutfört sitt påbörjade projekt. Resultatet är en självbiografisk roman som försöker få fatt i ett livsöde som liksom upplösts i tomma intet. Bokens Tom, som existerar i flera åldrar, följer spåren efter Mikael K och speglar sig i hans öde. 

En skildring av ensamhet

Frågan om vem Mikael K var, varför han blev mördad och vem som gjorde det leder Tom in i flera möten med polisen och personer i Mikael K:s närhet. Men konturerna av honom förblir svaga. Jag uppskattar mycket den grå vardagen som finns i All den luft som omger oss och skildringen av ensamheten, liksom tomheten som följer på den.

Den växande ensamheten är ett modernt samhällsproblem. I en av landets morgontidningar fanns i vintras en artikelserie om ensamma människors död. Teman därifrån dyker osökt upp i mitt huvud när jag läser boken. 

All den luft som omger oss är till viss del en existentiell roman, som väcker frågor om vad ett liv är och vad vi lämnar efter oss för spår. Välskrivet och melankoliskt. 

Fler tips

 1. Madeleine F

  Tips Av: Einhorn, Lena Tipsat av: Anna Sahlén

  En spännande och berörande roman om en kvinna som söker sig själv och finner någon annans livsöde.

 2. Böcker som skildrar sorg efter en partner

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Sorgen är en del av livet men icke desto mindre något av det svåraste vi ställs inför. Förluster är unika och individuella, ändå finns det mycket som förenar. Här är tips på några böcker som sätter ord på förlusten av en livskamrat.

 3. Konturer

  Tips Av: Cusk, Rachel Tipsat av: Magnus Kronlund

  En roman som helt består av berättelser av och om personer som berättarjaget möter.

 4. Sund

  Tips Av: Folkesson, Tove Tipsat av: Anna Sahlén

  En generationsroman som utforskar sökandet efter tillhörighet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 28 augusti 2019