Alien isolation

En ständigt krypande skräck, och glädje, över att ligga hopkurad i fosterställning framför tv:n med hjärtat i halsgropen. Alien isolation vet hur man skräms.

Språk: Engelska
Publiceringsår: 2014
Låna

Spelet utspelar sig mellan de första och andra Alien-filmerna. Det hela börjar med att vi i rollen som Amanda Ripley, dotter till filmernas huvudperson Ellen, får delta i en grupp som ska hämta den nyligen funna svarta lådan från rymdskeppet Nostromo. Det var på detta skepp som Amandas mamma fanns, innan det förstördes under mystiska omständigheter.

Vi kommer fram till rymdstationen Sevastopol där lådan nu finns och genast börjar ugglorna sticka fram i mossen. All radiokommunikation är bruten och stationen verkar närmast fallfärdig. Efter en kaosartad entré märker man att inget står rätt till på Sevastopol och att det inte bara var en svart låda som återfunnits. Något annat lurar i skuggorna också.

Ljudeffekter från filmen

Alien isolation kör stenhårt på samma krypande stämning och klaustrofobiska känsla som den första Alien-filmen. Miljöerna, musiken och ljudeffekterna är hämtade från filmen och det är verkligen en fröjd att gå runt i nästan samma sceneri som kultklassikern.

Vapenviftande action får stå åt sidan för mer smygande och kallsvettigt väntande. Alien Isolation klargör snabbt att nästan allt våldsamt motstånd är lönlöst och bara kommer resultera i fler game-overs. Istället måste man bygga rökgranater, sätta ut fällor, hacka datorsystem och på andra sätt avleda uppmärksamheten.

En oförutsägbar nemesis

Du måste alltså smyga och tålmodigt gömma dig för att hålla koll på var dina fiender är. Vissa går att eliminera, andra går bara att distrahera och från den stora boven i dramat är det bara att gömma sig. Spelskaparna har gått ut och sagt att utomjordningens AI är till stor del helt slumpmässig vilket gör det väldigt svårt att förutse dess framfart.

Jag spelade spelet på svåraste svårighetsgraden och kan verkligen rekommendera det. Stämningen är på topp och skräcken total även om vissa spelmoment blir lite repetitiva.

The last of us

Tipsat av: Anna Östman

I en värld där det råder brist på såväl resurser som medmänsklighet, försöker Ellie och Joel ta sig genom ett nästintill ödelagt USA. Dessutom: zombier.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tobias Johansson den 14 maj 2015