Alice i Underlandet

En vacker och förvånansvärt ljus filmatisering av de klassiska Alice-böckerna.

Alice i underlandet baseras på Lewis Carrolls två klassiska barnböcker och Alice, men följer dem inte helt utan placerar istället handlingen längre fram i tiden. Alice har hunnit fylla 19 år och glömt barndomens besök i underlandet och spegellandet. Däremot lider hon av återkommande mardrömmar om sina upplevelser där.

När hon nu återigen faller genom kaninhålet upprepar sig berättelsen till vissa delar, men denna gång är hon väntad och eftersökt. Kaninen har hämtat henne tillbaka för att en profetia ska kunna slå in, och Alices förutbestämda uppdrag är att störta Hjärter Dams skräckvälde.

Många av karaktärerna känner vi igen från böckerna, och den som fått mest utrymme är Hattmakaren i Johnny Depps skepnad – en karaktär som berättelsen inte hade klarat sig utan.

Jag tycker Alice i underlandet är en rätt läskig historia, till och med obehaglig på vissa ställen.

Tim Burton tar fasta på både det mardrömslika och distansierade i Lewis Carrolls klassiska fantasyberättelse i sin film – en i mängden av filmatiseringar av berättelserna som gjorts genom åren. Men det riktigt mörka draget, som jag hade förväntat mig med tanke på både vilken förlaga och filmskapare vi har att göra med, saknas - och det medför både fördelar och nackdelar.

Se filmen! Men läs böckerna först så får du ut mer av handlingen:

Alice i underlandet
Alice i spegellandet

 

Disneys webbplats för filmen

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jenny Berggren den 28 juli 2010