Alexandra Sundqvist skrev biografin som hon saknade

Barbro Hörberg var en svensk artist, textförfattare och kulturpersonlighet, ständigt på väg framåt i sitt konstnärskap fram till sin tidiga död 1976. Nu har hon fått sin första biografi, skriven av Alexandra Sundqvist som drevs av nyfikenhet och en känsla av angelägenhet under projektet.

Bild på Alexandra Sundqvist
Foto: Sara Moritz
Journalisten Alexandra Sundqvist stötte på Barbro Hörbergs musik för första gången för ungefär fyra år sedan. Hon hade fått en spellista som bland annat innehöll låten "Vill du bli min soptipp?" av en vän. 

– Jag tyckte att Barbro Hörberg var så bra och att det hon gjorde då, i början av 1970-talet, stod sig än idag. Någonstans förstod jag också att det hon gjorde måste ha varit väldigt radikalt då. Särskilt inom visan som var så mansdominerad. 

Saknade en biografi

– Jag gick igenom hennes katalog och hittade hennes roliga kvinnoporträtt och blev nyfiken på om hon hade en idé om att skriva texter hon saknade. Det var inte så vanligt att kvinnor skrev utifrån sin egen penna, utifrån sig själva. 

Alexandra Sundqvist försökte hitta svaren, men det fanns så lite berättat om Barbro Hörberg, säger hon.

– Särskilt i relation till hur folkkär och bred hon var på 1970-talet.

Barbro Hörberg samarbetade med många stora namn på den svenska musik- och underhållningsscenen. Hon var även en omtyckt tv- och radiopersonlighet och jobbade hårt för att modernisera barnkulturen. 

Förtrolig men privat

Alexandra Sundqvist fick idén att skriva den biografi som hon tyckte saknades och umgicks med tanken under en längre tid, samtidigt som hon gjorde research. När hon väl närmade sig ett förlag med sin idé hade hon ett ganska tydligt upplägg för boken. När hon senare kontaktade Barbro Hörbergs anhöriga fick hon förtroendet att få gå igenom allt hennes privata material. 

Det var en annan bild av Barbro Hörberg som dök upp där, jämfört den som förmedlades av samtidens medier, en bild av någon som trots sitt personliga tilltal var väldigt privat och som innerst inne var ganska osäker. 

Det blev också tydligt att den resa hon gjorde var en kamp för henne berättar Alexandra Sundqvist.  

Resan mot frigörelse

– Barbro Hörberg hade stått på scen i 20 år innan hon började framföra sina egna låtar. Hon plockade fram känslor i en tid då den borgerliga familjen hade en ganska tydlig bild av vad man skulle tala om inte. Hon gick mot en frigörelse och var ständigt på väg framåt. Den resan var spännande att avtäcka.

Alexandra Sundqvist ser Barbro Hörbergs storhet framför allt i texterna och hennes sätt att framföra dem men också i den drivkraft hon hade. 

– Hon hade ett speciellt sätt att sjunga och frasera. Men mycket är texterna. Hon har sjungit om väldigt svåra och jobbiga saker och har då använt humorn väldigt mycket.

Ständig konstnärlig utveckling

– Hon var hela tiden på väg framåt konstnärligt. Hennes tre mest kända skivor genomgår en ganska tydlig utveckling, både musikaliskt och språkligt. Den första är klassisk och jazzig, nästa skiva är bredare och mer poppig. Hennes metaforer utvecklas också. De går från natur till navkapslar och soptippar. Det syns så tydligt att hon var på väg framåt. 

Bild på bokomslaget till Med ögon känsliga för grönt
Arbetet med boken tog ungefär två år och resultatet Barbro Hörberg – Med ögon känsliga för grönt, döpt efter Barbro Hörbergs låt med samma namn, är  en berättelse om en skapande kvinna som växte upp i en borgerlig familj och den resa hon gör mot frigörelse. Den ger en inblick i efterkrigstidens kulturliv och de rådande förutsättningarna för kvinnliga kulturutövare.

Läsaren får följa både mamma Signe och dottern Barbros kamp mot konventioner och förväntningar i var sin tid. Boken handlar till stor del om Barbro Hörbergs relationer, både till sig själv och sina nära. 

Musikalisk biografi

Boken ligger också till grund för en musikalisk biografi, en föreställning som utgår från boken där flera svenska artister är med och framför Barbro Hörbergs låtar, exempelvis Frida Hyvönen och Mattias Alkberg. Alexandra Sundqvist har gjort ett narrativ till föreställningen och är själv med och läser texter från sin bok. Det blir en mindre turné hösten 2017.

Fotnot: 

Torsdag 7 september samtalar Alexandra Sundqvist med Sara Meidell om Barbro Hörberg och Med ögon känsliga för grönt på Umeå stadsbibliotek. 

Söndag 22 oktober kommer den musikaliska biografin Med ögon känsliga för grönt till Folkets hus i Umeå. 

Barbro Hörberg på biblioteket

 1. Barbro Hörberg

  Undertitel: med ögon känsliga för grönt
  Av: Sundqvist, Alexandra
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Musik
  Finns som: Bok
 2. Gamla älskade barn

  Av: Hörberg, Barbro
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1989
  Klassifikation: Musikinspelningar: visor
  Finns som: Musik, CD/LP
 3. Hörberg, Barbro

  Undertitel: sexton artister minns en legendarisk singer, songwriter
  Av: Hörberg, Barbro
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Musikinspelningar: visor
  Finns som: Musik, CD/LP
 4. Så kan du låta

  Undertitel: för små och stora barn om att leta, leka, lära i ljudvärlden
  Av: Hörberg, Barbro
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1978
  Klassifikation: Musik
  Finns som: Bok
 5. Med ögon känsliga för grönt

  Av: Hörberg, Barbro
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1972
  Klassifikation: Särskilda former av vokalmusik
  Finns som: Noter

 1. Jag vill ju vara fri

  Tips Av: Persson, Annika Tipsat av: Anna Sahlén

  Ett porträtt av Lena Nyman, teatergeniet som förtjusade både omgivning och publik.

 2. Annika Persson om sin bild av Lena Nyman

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  "Hon är så ohyggligt rolig även när hon är sorglig", säger Annika Persson om Lena Nyman. I sin bok Jag vill ju vara fri har hon porträtterat den folkkära, och överraskande intellektuella, skådespelerskan.