Alex Dogboy

Hans föräldrar övergav honom och nu är han på rymmen. Alex Dogboy lever som gatubarn i Honduras. Det är ett farligt liv där varje dag är en kamp.

Ett gatubarn måste alltid vara på sin vakt mot rånare, mördare, kidnappare och farliga gäng. Polis och militär är också hot mer än skydd. Många gatubarn fastnar i drogmissbruk och en del blir kidnappade och sålda utomlands.

Drivs ut på gatorna

När hans mamma och pappa överger honom får Alex bo med sin moster och hennes stora familj. Men han längtar efter sina föräldrar och ger sig ut på gatorna i Honduras stora och smutsiga huvudstad. Där är livet hårt och varje dag en kamp för att få ihop pengar till lite mat.

Alex måste jobba på en soptipp, han blir misshandlad, rånad, inlåst i kylrum, kidnappad och mycket mer. Det som ger mening och livslust är hundarna som tyr sig till honom. På grund av dem kallas han Dogboy. Utan hundarna hade Alex Dogboy varit väldigt ensam.

Förluster och ljusglimtar

Livet för Dogboy innebär många sorger och förluster men även en del ljusglimtar. Alex är bara tio år när han flyttar ut på gatan, men under åren som går träffar han också en del snälla människor som verkligen vill honom väl. Men livet på gatan är bräckligt och ingen lycka verkar vara för evigt, allt kan vändas på en sekund.

En verklig historia

Boken bygger på en verklig pojkes liv på gatan i Honduras. Författaren Monica Zak har träffat många gatubarn i Centralamerika och tillbringat mycket tid tillsammans med dem.

Det är oerhört gripande att läsa om vilka fruktansvärda förhållanden gatubarnen lever i och att de faktiskt överlever trots allt. Jag kan nästan inte lägga ifrån mig boken, jag måste bara få veta att Dogboy klarar sig en dag till.

Alex Dogboy är en bok som inte släpper taget, en verkligt stark läsupplevelse. Det finns två böcker till om Alex: Tredje kärleken och Säg Alex, bara Alex.

Läs mer på bokförlaget Opals webbplats om den verkliga historien bakom Alex Dogboy. (Länken öppnas i ett nytt fönster.)

 

Jag är en pojke med tur

Av: Zak, Monica Tipsat av: Annika Edlund

Det här är den hjärtskärande berättelsen om Esmat som kommit ensam till Sverige. Det är en käftsmäll, en tankeställare. En optimistisk bok om en pojke som tror på livet. Läs den!