En auktoritet inom minimalism och monotoni

Egensinnigt, ordfattigt, svartvitt och rock'n'roll. Aki Kaurismäkis filmspråk är unikt på många sätt, även när han applicerar det på välkända berättelser. Och den utsatta människan är allt som oftast i fokus.

Aki Kaurismäki med cigarett framför en Calamari Union-affisch Foto: Kai Honkanen, CC BY 2.0
Aki Kaurismäki är en av Nordens mest egensinniga och konsekventa filmskapare. De flesta av hans filmer finns att låna som dvd hos oss på biblioteken i Umeåregionen.

Han arbetar återkommande med samma skådespelare som vi kan se åldras under hans långa karriär som regissör. Handlingen i Aki Kaurismäkis filmer är oftast mycket enkel, även när han har filmat litterära förlagor som Brott och straff, Hamlet eller Bohemernas liv. Berättelsen finns kvar som ett skelett och regissörens egen särprägel tar över.

Ett beprövat recept

Många av Aki Kaurismäkis filmer berättar om en man som blir av med jobbet, han överväger självmord, eller någon i hans närhet tar livet av sig. Han beger sig ut på resa, blir nedslagen och rånad och hamnar själv orättvist i finkan. Han möter en kvinna och på slutet rymmer de tillsammans, kanske till Estland. 

Eller så är det en restaurang som ska räddas, som i Moln på drift. Det förekommer många restauranger i filmerna. Det samlas ihop några autentiska tango- eller rock'n'roll-musiker för en konsert som drar in pengar både i Mannen utan minne och Mannen från Le Havre.

Tango, rock och klassiskt

Omslaget till filmen Calamari union

Musiken är alltid viktig i Aki Kaurismäkis filmer. Det kan vara Dmitrij Sjostakovitj, tango, gammal populärmusik, eller rock. I den enda film han gjort som utspelar sig i England, I hired a contract killer, spelar Joe Strummer från The Clash live. I Mannen från Le Havre, är det den lokala rockstjärnan Little Bob.

I den absurda och mystiska filmen Calamari union, heter nästan alla Frank, är musiker och ska ta sig från en stadsdel i Helsingfors till en annan. Dessutom har vi alla tre långfilmerna om det ryska rockbandet Leningrad cowboys. Det finska psychobilly-bandet Melrose spelar också live i många täta scener i klubbmiljö i filmerna.

I flera filmer är det från början skotska 1960-talsbandet The Renegades med. Bandet slog bara igenom i Finland och Italien, vilket gjorde att bandledaren senare bodde växelvis i dessa länder för att följa upp sin karriär. Deras musik spelas både i Brott och straff, Mannen från Le Havre och i Tatjana.

Strålande stjärnor

Tatjana är en roadmovie där två sovjetiska kvinnor som varit i Finland får skjuts av två finska rockare. De åker till Estlandsfärjan i grabbarnas veteranbil, "amerikan rauta". Männen vågar knappt säga någonting under hela filmen och stereotypen av den tysta finländaren återkommer i många av Aki Kaurismäkis filmer. Kärlek uppstår trots allt och den finske bilmekanikern bestämmer sig för att stanna i Estland. Han spelas av Matti Pellonpää, en av de mest framträdande av Aki Kaurismäkis stjärnor. Han var med i stort sett alla filmerna, fram till sin alldeles för tidiga död 1995.

Hans motspelerska, Aki Kaurismäkis stora kvinnliga stjärna, Kati Outinen debuterade som 25-åring i Skuggor i paradiset 1986 och har sedan varit med i nästan alla produktioner fram till den senaste långfilmen Ljus i natten.

Sparsmakat med färg och ord

Aki Kaurismäki vid en mikrofon Foto: Ivaj Aicrag/Flickr, CC BY-NC 2.0
Aki Kaurismäki i San Sebastián, 2011
Stämningen skapas ofta med svartvitt foto och en scenografi där världen på något sätt har konserverats i 50- eller 60-tal -- även om filmen utspelar sig under senare årtionden. Samtidigt är stadsbilderna en dokumentation från den tid filmerna gjordes. 80-talets Helsingfors syns till exempel i Hamlet i affärsvärlden och i Calamari Union.

Dialogen är för det mesta ytterst korthuggen och lakonisk som en isländsk saga. Något som den icke-finsktalande missar är att den talas på rent skriftspråk, vilket förstärker abstraktionen. Aki Kaurismäki låter inte sina skådespelare agera, vifta med armarna eller visa känslor. Han skapar minimalism genom monotoni. Det är svårt att uttolka om filmerna är komedier eller tragedier, när de går sida vid sida med melodramatik och absurdism.

Flyktingar i fokus

I sina senaste filmer är huvudtemat flyktingars öde i Europa. En afrikansk pojke som kommer i en container till franska hamnstaden Le Havre tillsammans med andra flyktingar. En syrisk flykting gömmer sig i Helsingfors och får hjälp av andra utkantsmänniskor att skapa ett liv.

Den som vill fördjupa sig i det kan låna de utmärkta biografierna Aki om Kaurismäki, där filmvetaren och vännen Peter von Bagh intervjuar filmaren och dessutom skriver om filmerna och The films of Aki Kaurismäki, som innehåller olika essäer om hans filmskapande.

 

Låna filmerna

 1. Hamlet liikemaailmassa

  Språk:
  Finska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Finsk-ugrisk och altaisk skönlitteratur
  Finns som: DVD
 2. Tulitikkutehtaan tyttö

  Undertitel: Flickan från tändsticksfabriken
  Språk:
  Finska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Finsk-ugrisk och altaisk skönlitteratur
  Finns som: DVD
 3. Varjoja paratiisissa

  Undertitel: Skuggor i paradiset
  Språk:
  Finska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Finsk-ugrisk och altaisk skönlitteratur
  Finns som: DVD
 4. Mies vailla menneisyyttä

  Undertitel: Mannen utan minne
  Språk:
  Finska Svenska Danska Norska Engelska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Finsk-ugrisk och altaisk skönlitteratur
  Finns som: DVD
 5. Kauas pilvet karkaavat

  Undertitel: Moln på drift
  Språk:
  Finska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Finsk-ugrisk och altaisk skönlitteratur
  Finns som: DVD
 6. Le Havre

  Undertitel: Mannen från Le Havre
  Språk:
  Franska Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Fransk film och tv
  Finns som: DVD
 7. Laitakaupungin valot

  Undertitel: Ljus i skymningen
  Språk:
  Finska Svenska Danska Norska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Finsk-ugrisk och altaisk skönlitteratur
  Finns som: DVD
 8. Mies vailla menneisyyttä

  Undertitel: Mannen utan minne
  Språk:
  Finska Svenska Danska Norska Engelska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Finsk-ugrisk och altaisk skönlitteratur
  Finns som: DVD
Visa fler

Våra texter

 1. Film på finska

  Innehåll

  Det finns finska och finskspråkiga filmer bland bibliotekets dvd:er.

 2. Filmskaparen Julie Delpy

  Artikel Skrivet av: Jenny Berggren

  Julie Delpy är en av Frankrikes mest populära skådespelare och har jobbat med många stora regissörer. Numera är hon själv regissör, men också manusskribent, musiker och skådespelare i sina egna filmer.

 3. En ryss som kryper under huden

  Artikel Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  Två dramer – om en far och en mor – fantastiska barnskådespelare och ett magnifikt foto. Vicky Uhlander skriver om två mästerverk av Andrey Zvyagintsev.

 4. Sean Penn – framför och bakom kameran

  Artikel Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  Få amerikanska skådespelare imponerar på mig så mycket som Sean Penn. Han ser ut att välja både sina roller och sina regiprojekt medvetet och är både en regissör och skådespelare med integritet.

 5. Hayao Miyazakis magiska värld

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Den japanske filmskaparen Hayao Miyazaki öppnar portarna till en fantastisk värld i sina tecknade filmer. I dem är ingenting omöjligt och vad som helst kan hända.

 6. 10 bra filmer på ryska

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Ryssland har en lång tradition av att göra kvalitetsfilm. Här är några sevärda filmer på ryska.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Magnus Kronlund den 29 september 2021