Agatha Christie 130 år

2020 är det 130 år sedan Agatha Miller föddes. Genom sina pusseldeckare skulle hon komma att bli världens mest sålda kvinnliga författare.

Svartvitt porträttfoto av Agatha Christie Foto: Angus McBean/Harvard theatre collection
Förutom William Shakespeares pjäser och Bibeln är Agatha Christies böcker de som sålts mest genom tiderna, i svindlande fyra miljarder exemplar. Hon skrev mer än 100 verk under sitt liv och i perioder skrev hon flera titlar om året.

Lär känna författaren

För den som vill veta mer om den kända deckarförfattaren finns det gott om källor. I Agatha Christie – ett engelskt mysterium tecknar Laura Thompson ett detaljerat porträtt av den framgångsrika deckarförfattaren och de flesta fakta i denna artikel är hämtade därifrån.

Agatha Christie skrev själv en biografi över sitt liv som gavs ut efter hennes död. Under pseudonymen Mary Westmacott skrev hon även romaner där hon uppenbart använde egna erfarenheter och verkliga karaktärer som inspiration för sin fiktion. Hennes Ofullbordat porträtt kan läsas som en förtäckt självbiografi.

Agatha Miller föddes 1890 i Torquay på den engelska sydkusten. Hon växte upp i ett övre medelklasshem i en familj som levde ett priviligierat liv särskilt under hennes tidiga uppväxt. Hon bar med sig en romantisk bild av sin barndom i Devon genom hela livet, samt en del viktorianska ideal.

Ett fallerat äktenskap

Bild på Agatha Christie som barn

Även när familjens pengar började sina, fortsatte de med sitt invanda levnadssätt, med tjänstefolk och resor. Fadern Frederick Miller slösade bort sin ärvda förmögenhet och dog ganska ung. Det blev upp till modern Clara Miller att ta hand om familjen. Agatha var Claras ögonsten och deras inbördes relation kom att prägla Agathas liv.

Agatha Miller gifte sig med Archie Christie alldeles innan han gav sig ut i kriget 1914. De älskade varandra passionerat till en början, men hade väldigt olika behov och förväntningar. Tillsammans fick de dottern Rosalind.

Just efter att Agatha Christies älskade mor Clara hade dött på våren 1926, meddelade Archie att han hade blivit kär i en annan kvinna och ville skiljas. Agatha Christies värld rasade samman och sorgerna förändrade henne.

Händelser som satte spår

Fakisimil från Daily Mirror vid Agatha Christies försvinnande
I december 1926, kanske i ett missriktat försök att vinna tillbaka sin Archie, "försvann" Agatha. Hon gav sig av hemifrån och tog in på ett hotell i Harrogate under taget namn. Det blev ett enormt polis- och medieuppbåd trots att hon skrivit till sin svåger och talat om var hon skulle befinna sig.

Händelsen blåstes upp och det som var en sorglig och privat omständighet i ett äktenskap blev en rikshändelse som till viss del kom att förfölja Agatha Christie resten av livet.

Några år senare träffade hon arkeologen Max Mallowan vid en utgrävning i Ur. De fann varandra och inledde ett förhållande som varade till Agatha Christies död, präglat av vänskap och ett ömsesidigt beroende.

Skrivandet var en vardagssyssla

Kunskaperna om Agatha Christies liv ger ett större djup åt hennes deckare. Karaktärsdrag, relationer och känslor som hennes fiktiva karaktärer tycks i flera fall ha hämtats från hennes egna erfarenheter och upplevelser.

Kuriosa är att hon skrev ner idéer till sina historier i anteckningsböcker mellan inköpslistor och andra saker hon behövde komma ihåg. Skrivande var inte något hon höll högre än annat i vardagen.

Agatha Christie tyckte mycket om att resa och njöt av god mat. Under sitt andra äktenskap reste hon ofta till Mellanöstern och deltog i arkeologiskt arbete vid olika utgrävningar. För den som vill läsa mer om hennes intresse för arkeologi och hur det influerade hennes skrivande rekommenderas antologin Agatha Christie and archaeology som även innehåller ett rikt bildmaterial.

Talang för intriger

Trots att hon var så framgångsrik var hennes ekonomi hårt ansatt. Skatteverket i både Storbritannien och USA gjorde vad de kunde för att få sin del av hennes vinster. Det var till stor del därför hennes produktion av böcker var så stor, men hon hade också en sällsam talang för att fantisera ihop deckargåtor.

Det är inte alla som gillar hennes böcker och kritik riktas ibland mot hennes platta karaktärer. Å andra sidan talar hennes fortsatta popularitet sitt tydliga språk. Böckerna kommer ständigt i nya upplagor och lånas fortfarande ut.

Liksom i andra äldre författarskap finns en otidsenlig syn på vissa företeelser. Agatha Christie växte upp i ett utpräglat klassamhälle och en kolonialmakt. Hon uttrycker sig ibland fördomsfullt om rasifierade personer, även om replikerna ofta ligger i hennes karaktärers munnar.

"Bara underhållning"

Bild på Agatha Christie-böcker på engelska på Umeå stadsbibliotek Foto: Anna Sahlén

För egen del tycker jag att hennes deckarhistorier väcker en nyfikenhet som jag drivs att stilla. Det finns också en trygghet i den välbekanta formen. I hennes omfattande produktion finns det några verk som glimrar lite extra och favoriten är Och så var de bara en. Ibland är de riktigt bra, ibland berör de mig inte alls men för det mesta ger de nästan alltid en stunds underhållning. Agatha Christies barnbarn Mathew Prichard har sagt följande om hennes böcker:

"It's just entertainment. There are so many things these days aiming to educate, provide a message. She is just aiming to give you a good time. It becomes its own little world."

Text: Anna Sahlén, Minabibliotek.se
Foto: Angus McBean/Harvard Theatre Collection, okänd, Anna Sahlén

 1. En dos stryknin

  Av: Christie, Agatha Tipsat av: Anna Sahlén

  Den gamla frun på herrgården Styles blir förgiftad och många i hennes närhet verkar ha haft motiv att mörda henne.

 2. And then there were none

  Av: Christie, Agatha Tipsat av: Anna Sahlén

  Tio personer lockas till en klippig och enslig ö utanför Englands sydvästkust i en minnesvärd mordhistoria.

 3. Mordet på Orientexpressen

  Av: Christie, Agatha Tipsat av: Anna Sahlén

  En illa ansedd man mördas ombord på ett insnöat tåg. Mördaren verkar finnas kvar ombord, men det gör även en skicklig detektiv.

 4. The Body in the Library

  Av: Christie, Agatha Tipsat av: Anna Sahlén

  Ett makabert fynd i ett bibliotek skakar en sömnig engelsk landsort.

 5. Sleeping murder

  Av: Christie, Agatha Tipsat av: Anna Sahlén

  Gwenda flyttar in i ett hus på den engelska landsbygden. Hon finner sig snabbt tillrätta men upplever också ett oförklarligt obehag.

 6. Fem små grisar

  Av: Christie, Agatha Tipsat av: Anna Sahlén

  Hercule Poirot får i uppdrag att nysta i ett 16 år gammalt mordfall.

 7. Dolken från Tunis

  Av: Christie, Agatha Tipsat av: Linda Lassfolk

  Den lilla byn King's Abbot formligen kryllar av potentiella mördare i en av Agatha Christies mest kända böcker.

 8. En flicka kom till Bagdad

  Av: Christie, Agatha Tipsat av: Linda Lassfolk

  Ett hemligt toppmöte ska äga rum i Bagdad, men kritiska uppgifter har läckt ut. De två motsatta lägren gör allt för att förverkliga sina respektive planer: att genomföra mötet och att stoppa det.

 9. Huset på udden

  Av: Christie, Agatha Tipsat av: Malin Felth Paré

  Doktor Calgary vill rentvå en oskyldigt dömd mördare men möts av misstro och ilska från hans familj.

 10. Vem dödade Roger Ackroyd?

  Av: Bayard, Pierre Tipsat av: Linda Lassfolk

  Har du någonsin känt att Agatha Christie fuskade i Dolken från Tunis? Eller att hon är bättre på att skildra människor och byliv än att övertyga som kriminalförfattare? Då är det här kanske boken för dig.

Den svenska deckarens grand old lady

Skrivet av: Ingrid Magnusson

Med knagglig handstil och efter mörkrets inbrott skrev hon sina mordhistorier, ofta efter att ha strosat runt i natten längs staden Noras gränder. Maria Lang var den svenska deckargenrens grand old lady.

Stieg Trenter och folkhemsdeckaren

Skrivet av: Anna Sahlén

Stieg Trenter satte ära i att komma på de mest fantasifulla mordmetoderna till sina deckare. Med målande beskrivningar av sin tid lyckades han även fånga ett nu svunnet Sverige.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 31 maj 2020