Agaat

En berättelse om relationen mellan lantbrukarhustrun Milla de Wet och barnflickan Agaat i efterdyningarna av apartheidsystemet.

Av: Van Niekerk, Marlene
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2012
Låna

Berättelsen om den vita lantbrukarhustrun Milla de Wet och den svarta kvinnan Agaat, skildrar den sydafrikanska samtidshistorien som ingen annan roman gjort tidigare.

Komplicerad relation

Agaat tas om hand av Milla de Wet som femåring. Hon är vanskött och handikappad, den ena armen är förkrymt. Hennes liv i familjen blir en kombination av fosterbarn och tjänsteflicka.

När Milla föder sin ende son, blir Agaat sonens barnflicka och förtrogna, medan relationen till Milla blir alltmer komplicerad.

Efter apartheid

Romanen börjar 1996 när apartheidsystemet just fallit. Milla ligger förlamad i ALS. Hon kan endast kommunicera med ögonrörelser och Agaat sköter om henne med en ilsken omsorg. Genom Millas dagböcker växer bilden av deras relation fram och man får veta hur otroligt grymt det rasistiska samhällssystemet påverkade människorna i Sydafrika.

"Böcker som Agaat, är skälet till att människor läser romaner och att författare skriver dem." skrev New York times.

2012 års höjdpunkt!

 

Två länder i samma nation

Skrivet av: Anna Östman

Samtidigt som många av Kapstadens invånare bor i fina villor och ofta skaffar ny mobiltelefon, så är kåkstäderna också välbefolkade. Bokkonsumtionen i Sydafrika är för svag för att försörja landets författare.

Kampen mot apartheid

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

En av de författare som föreläste på bokmässan i Göteborg 2010 var den sydafrikanska författaren och nobelpristagaren Nadine Gordimer vars romaner präglats av kampen mot apartheid. Vicky Uhlander tipsar om några av hennes böcker.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Christina Landström den 20 januari 2013