Afternoon book tea i Vindeln

Biblioteket i Vindeln anordnade i februari 2019 ett uppskattat "Afternoon book tea". Monica Lindgren, boktipsare i Go'kväll, berättade om böcker med både spännande, humoristiskt och sorgligt innehåll.

Bakverk Foto: Monica Lindgren
Ett 70-tal fika- och boktipssugna besökare slöt upp i bibliotekets samlingslokal Torget, som kvällen till ära pryddes av långbord med vita dukar och kandelabrar.

Fridas café bullade upp ett fantastiskt buffébord med flera sorters te, småkakor samt scones och croissanter med tillbehör.

Arrangemanget var en del i projektet Stärkta bibliotek, som bland annat satsar på läsfrämjande för vuxna. Personalen berättade också om de bokcirklar som biblioteket kommer att starta upp i vår, och det fanns möjlighet att anmäla sig till någon av dessa.

Till bibliotekspersonalens förtjusning blev det trångt vid lånedisken, då många ville skapa bibliotekskort, låna och reservera böcker.

Det blev en väldigt lyckad kväll då både besökare och medverkande gick hem med massor av glädje och inspiration.

Tre snabba frågor till Monica Lindgren:

Du besökte Vindeln den 12 mars för en boktipsarkväll med afternoon tea. Berätta lite om hur du upplevde kvällen.
– Att få komma till ett fullsatt bibliotek och att få prata om det man gillar mest är verkligen en ynnest! Roligt att Vindelns bibliotek också ligger i framkant när det gäller roliga arrangemang. Att koppla läsglädje till möten och tilltugg är smått genialiskt. Nu kom intresserad publik som fick träffa likasinnade och dessutom fika det godaste 

Monica Lindgren vid ett bokbord. Foto: Åza Sjöstam
Afternoon Tea man kan tänka sig. Tack för att jag fick vara med!

Du är numera en van boktipsare, känd från SVT:s Go'kväll. Har du alltid tyckt om att läsa?
– Jag minns att jag knäckte läskoden redan innan jag började skolan och hur lycklig jag kände mig när jag förstod vad som stod i boken. Oöverträffad glädje! Sedan läste jag mig igenom skolan i raketfart och gladde mig otroligt mycket åt bokbussen som med jämna mellanrum stannade i vår lilla by. Jag fyllde och bytte böcker i en gul "drickaback" som jag sedan ställde vid min säng. Bara att ta för sig! Numera är läsning livsviktig avkoppling och nedvarvning och jag har alltid en bok på nattygsbordet.

Har du en favoritbok du vill tipsa om?
– Jag har många, men är fortfarande så fascinerad av P. O Enquists Kapten Nemos bibliotek som jag läst flera gånger. 

– Vill också slå ett slag för spänningsromanen Täcknamn Hilde av Kjell Ola Dahl som kom ut våren 2018. Jag hade med den på min tipslista i Vindeln och vill än en gång understryka att det är den bästa kriminalroman jag läst på flera år! Den är flerfaldigt prisbelönt, spännande, välskriven, elegant uppbyggd och ger också en historisk tillbakablick på det ockuperade Norge under andra världskriget. 

Monica Lindgrens tips

 1. Kapten Nemos bibliotek

  Av: Enquist, P. O
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Täcknamn: Hilde

  Av: Dahl, Kjell Ola
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från norska
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Catarina Henfridsson den 5 mars 2019