Adua
Rasism, migration, tillhörighet och identitet belyses i denna gripande och välskrivna roman.
I Igiaba Scegos utmärkta roman Adua tvinnas tre historiska perioder ihop: Den italienska kolonialismen, Somalia på 1970-talet samt vår nutid då Medelhavet har förvandlats till en grav under öppen himmel för flyktingar.
Zoppe kommer till Rom för att jobba som tolk under 30-talet och blir ett redskap i Mussolinis stora imperiekonstruktion, det Italienska Östafrika. På 70-talet undflyr hans dotter Adua den socialistiska diktaturen i Somalia och kommer till Rom med filmstjärnedrömmar.
Adua vill bli en ny Marilyn Monroe men villkoren för en svart kvinna i den tidens filmindustri är grymma och hon får endast uselt betalda roller i porrfilmer som snabbt bryter ner hennes kropp och själ.
Adua blir kvar i Rom och deklinerar i självförakt och övergivenhet. I en förening av medlidande och önskan om närhet och uppskattning gifter hon sig med Titanic, en mycket ung somalier som kommit illegalt i gummibåt till Italien.
Adua är inte bara en gripande och mycket välskriven roman utan det är också en ytterst angelägen berättelse som belyser rasism, migration, tillhörighet och frågor om identitet.