Adua

Rasism, migration, tillhörighet och identitet belyses i denna gripande och välskrivna roman.

Av: Scego, Igiaba
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2016
Låna

I Igiaba Scegos utmärkta roman Adua tvinnas tre historiska perioder ihop: Den italienska kolonialismen, Somalia på 1970-talet samt vår nutid då Medelhavet har förvandlats till en grav under öppen himmel för flyktingar.

Zoppe kommer till Rom för att jobba som tolk under 30-talet och blir ett redskap i Mussolinis stora imperiekonstruktion, det Italienska Östafrika. På 70-talet undflyr hans dotter Adua den socialistiska diktaturen i Somalia och kommer till Rom med filmstjärnedrömmar.

Adua vill bli en ny Marilyn Monroe men villkoren för en svart kvinna i den tidens filmindustri är grymma och hon får endast uselt betalda roller i porrfilmer som snabbt bryter ner hennes kropp och själ.

Adua blir kvar i Rom och deklinerar i självförakt och övergivenhet. I en förening av medlidande och önskan om närhet och uppskattning gifter hon sig med Titanic, en mycket ung somalier som kommit illegalt i gummibåt till Italien.

Adua är inte bara en gripande och mycket välskriven roman utan det är också en ytterst angelägen berättelse som belyser rasism, migration, tillhörighet och frågor om identitet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Joakim Pasma den 12 december 2016