A short stay in hell
En roman där absurditeter möter existentiell ångest och ger dig en tankeställare om berättelser och deras perspektiv.
A short stay in hell är en kortroman som kan klassas som absurd, existentiell skräck. Den är ett slags metatext eller parafras på Jorge Luis Borges novell "The library of Babel".
Biblioteket som helvete
Berättelsen börjar i ett kontor med utblick över ett brinnande landskap av lava, där människor vrider sig i plågor (människor som ska visa sig är skådespelare). Framför fem nyligt avlidna personer står en demon med uppdraget att skicka dem alla vidare till ett av flera möjliga helveten.
För bokens huvudperson, mormonen Soren Johansson, förkunnar demonen att zoroastrism är den rätta religionen och att han således har trott fel hela tiden. Eftersom Soren älskar att läsa skickas han till ett helvete som är ett outsinligt bibliotek. På väggen sitter helvetets regler, som baseras på Borges The library of Babel.
Uppgiften för dem som hamnat där är att hitta en bok som på bästa möjliga sätt beskriver deras egna jordeliv. Detta i en samling som tycks vara oändlig, där alla böcker som någonsin har skrivits och någonsin skulle kunna skrivas finns. Bara så kan de lämna detta helvete för att komma vidare till... ja, vad?
I ett försök att hitta sin berättelse bland alla böcker faller Soren nedåt i ett avgrundsdjupt hål mellan bibliotekets olika våningar. Jag tänker på Dantes inferno när Soren faller rakt in i evigheten, ensamheten och det lidande som den medför. Och det är väl det boken handlar om, hur ensamma vi egentligen är och att vi behöver våra gemensamma ramar och berättelser för att förstå oss själva och varandra.
Berättandets kraft
Den här boken var en fullträff för mig. Absurditeter möter existentiell ångest möter skrattet som fastnar i halsen. Den fick mig att associera, tänka på när jag läste Andreas Romans När änglar dör, som är en version av skapelseberättelsen ur satans perspektiv. Den boken var väldigt viktig för mig i tonåren, när jag fick mig en tankeställare kring vems berättelser som görs gällande och hur ett perspektivskifte kan ge en helt annan bild.
Det är nog något liknande som väcks när jag läser A short stay in hell – tanken på hur lite vi egentligen vet, och allt vi gör för att bemäktiga oss världen och förstå den genom berättande. Gillar du absurda berättelser som får en att tänka till, är det här något för dig.