A psalm for the wild-built

En optimistisk framtidsvision om ett udda par som ställs inför livets stora frågor.

Becky Chambers senaste bok är en frisk fläkt bland den senaste tidens SF-böcker; den är både framtidsoptimistisk och tunn, inte ens 150 sidor!

Stora och små frågor

Boken kretsar kring huvudpersonen Dex som ger sig av från hemstadens trygga sammanhang för att bli en te-munk, en sorts kringströvande kurator för folk med stora och små vardagsproblem. Med speciella ceremonitéer och helt vanlig medmänsklighet hjälper Dex människor att komma till ro med sina tankar och guida dem till nya insikter.

Samtidigt brottas Dex med egna tvivel om sitt livs mening. Till sin stora förvåning korsas hens väg av en robot, de mytomspunna självmedvetna maskinerna som lämnade mänskligheten därhän för så längesen, och även denna bär på frågan vad människor söker efter i sitt liv.

Egensinninga karaktärer

Efter att jag den senaste tiden läst mycket hårdkokt, dystopisk och actionspäckad sci-fi blev denna bok en skön omväxling. Det är en stillsam roadmovie (roadbook?) som är lättsam, hoppfull och rolig på ett precis lagom vis. Becky Chambers lägger inte för mycket energi på att förklara världen eller omständigheter utan går rakt på sak direkt, vilket är skönt. 

De filosofiska utläggningarna är inte direkt djuplodade eller svåra, vilket kanske kan vara en besvikelse för vissa men det känns ändå som att karaktärerna är det som läsaren ska få mest behållning av. De två egensinniga karaktärernas relation får stå i fokus, ordspråket ”resan är viktigare än målet” stämmer in här. 

Fler tips

  1. Binti

    Av: Okorafor, Nnedi Tipsat av: Anna Sahlén

    Färden till Oomza-universitetet blir farlig och Binti får anstränga sig till det yttersta för att överleva.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tobias Johansson den 17 oktober 2022