A head full of ghosts

En återblick och försök att förstå vad som egentligen hände när Merrys syster som barn blev psykiskt sjuk. Eller var det egentligen demoner, som deras far tror?

En familj med två döttrar, Marjorie och Merry, slits långsamt sönder då den äldre systern börjar visa tecken på schizofreni. Eller är hon, som fadern tror, besatt av demoner? Händelserna i den här romanen berättas som de upplevdes av den yngre dottern Meredith, eller Merry som hon föredrar att kallas, som vid tillfället var åtta år gammal.

Vad var det som hände?

Nu är hon 23 år och berättar sin historia för Rachel som ska skriva en bok om de verkliga händelserna bakom den numera ökända reality-serien "The possession". Hon säger själv att hon inte längre är säker på vad hon faktiskt minns eftersom det förvrängts av media och andra människors berättelser. Sant för oss alla, men extra sant när ens barndom varit föremål för en uppmärksammad tv-dokumentär.

Massor av referenser till popkultur

Den som gillar gamla skräckfilmer av typen The evil dead gillar förmodligen också boken. Precis samma känsla av underhållningsskräck förmedlas på sidorna. Något som också understryks i de otaliga referenserna till populärkulturen. Merrys intervjuer bryts ibland med blogginlägg som analyserar tv-serien från ett populärkulturellt och feministiskt perspektiv.

Själv tycker jag i slutändan att boken är mer sorglig än skrämmande. Bokens huvudpersoner är väl utvecklade karaktärer och vi känner för dem.

Jag uppskattar också att berättaren är döpt efter Merricat Blackwood. Jag ser det alltid som ett gott tecken om en författare gillar författare som jag gillar, i det här fallet Shirley Jackson och dessutom en av mina favoritböcker av henne, We have always lived in the castle.

Om Paul Tremblay

• Har sett Hajen 50 gånger.
  • Nämner John Carpenter’s The thing som en av sina favoritfilmer.
  • Refererar till Exorcisten många gånger.
  • Var med och stiftade Shirley Jackson Awards.

Om mig

• Såg Hajen, The Thing och Exorcisten första gången då jag gick i mellanstadiet.
  • Har sett tre filmversioner av The thing samt läst novellen Who Goes There? av John W. Campbell som filmerna bygger på.
  • Shirley Jackson är en av mina favoritförfattare.

The ballad of Black Tom

Av: LaValle, Victor D Tipsat av: Linda, Umeå stadsbibliotek

Victor LaValle fortsätter på H. P. Lovecrafts berättelse The horror at Red Hook. Här är det en ung musiker som får i uppdrag att spela hemma hos den välbeställde Robert Suydam.

Färjan

Av: Strandberg, Mats Tipsat av: Anna Sahlén

Det blir en blodig natt på färjan Baltic Charisma under färden över Östersjön.

Tipsat av: Linda, Umeå stadsbibliotek den 28 juli 2016