A gap in nature

En både sorglig och intresseväckande bok om de djurarter som vi har förlorat under de senaste 500 åren.

Det är med stor sorg jag vänder sista bladet i den här otroligt vackert illustrerade boken. Förutom de många beskrivna och avbildade arterna finns dessutom en lista på lika många djur, vilka inte helt säkert är definierade som utrotade av olika anledningar.

Den som läser A gap in nature får göra en spännande resa till många små öar med begränsade biotoper där konkurrerande djurarter har planterats in eller introducerats av misstag. Flera av arterna har både jagats av människan och de allra mest tragiska utrotningshistorierna handlar om när biologer och naturalister ovetande har råkat samla in de sista individerna inom en art för att studera och förstå sig på dem bättre.

Men genom att förstå hur vi kan tillintetgöra ett helt ekologiskt system genom att till exempel lägga till någonstans med ett skepp fyllt av råttor, så kan vi också förhindra att det händer igen. Tim Flannery förklarar hur våra käraste husdjur och viktiga boskap också kan ha en förödande påverkan på rara arter.

Det är ett nöje att bara bläddra bland Peter Schoutens 103 färgplanscher och varje artbeskrivning går att läsa fristående. Rekommenderas till alla biologi-, historia- och äventyrs-intresserade.

Charles Darwin och evolutionsläran

Skrivet av: Örjan Westberg

För 200 år sedan föddes en av naturvetenskapens stora primater. Charles Darwins teori om arternas uppkomst var sprängstoff på 1800-talet. Än i dag vägrar många människor se sig som släkt med aporna.

Träffar kroknästa havsgrisar i jobbet

Skrivet av: Anna Östman

Små och underskattade djurarter har en speciell plats i Martin Emtenäs hjärta. Sedan 2005 har han lett Mitt i naturen i SVT och upplevt många möten, med djur såväl som människor.