A game of thrones

Vem är ond och vem är god? Vem har rätt och vem har fel? I George R. R. Martins serie Sagan om is och eld får läsaren flera gånger tillfälle att stanna upp och fundera över detta.

På tronen av de sju konungarikena sitter Robert Baratheon men hans plats på tronen är inte säker. Runt tronen pågår intriger och vi får i serien följa karaktärer som på olika vis är inblandade i intrigerna. Bland dem finns Eddard Stark och hans familj.
 

Kan inte hålla sig utanför intrigerna

Eddard hjälpte kung Robert att störta den förra kungen men har sedan dess försökt hålla sig utanför intrigerna runt tronen. Men då Robert ber om hans hjälp kan han inte tacka nej och hans familj blir på så vis inblandade i intrigerna.

Samtidigt som riket är upptaget av maktspelet börjar andra krafter röra på sig utanför riket.

Vackert och brutalt i samma berättelse

George R. R. Martin bygger upp en värld där ingenting och ingen skall tas för givet. Då vi får följa diverse personer som tillhör olika släkter får man ta del av berättelsen från olika vinklar. Karaktärerna i hans böcker skildras oerhört väl och levande, och man får ofta tillfälle att ifrågasätta sin uppfattning om dem. George R. R. Martin blandar effektivt det råa, och ibland brutala, med det vackra. Få karaktärer, stor eller liten, lämnar dig oberörd och böckerna är svåra att lägga ifrån sig.

För den som gillar fantasyserier med stark karaktärsutveckling och böcker där gränsen mellan vem som är god och ond inte är alltför självklar, är detta en serie att läsa.

Serien är inte färdigskriven ännu. Du hittar alla böckerna i serien, och lite till, i artikeln här till höger.

Ordning på serien: Sagan om is och eld

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

En lista över ordningen på delarna i George R. R. Martins bokserie Sagan om is och eld, även känd som Game of thrones. Här finns också information om relaterat material som tv-serien, rollspel och tv-spel.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Dehbroa Lindberg den 5 maj 2009